Obavijesti Video Pretražite Navigacija
21. rujan

Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski dan Alzheimerove bolesti, 21. rujna, pod motom 'Jesenja ruža za jesen života' danas u Zagrebu obilježavaju Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Hrvatskom udrugom za Alzheimerovu bolest kako bi građane upozorili na tu tešku bolest i poučili ih o njoj.

Na Cvjetnome trgu potpisuje se peticija u znak potpore Globalnoj povelji o Alzheimerovoj bolesti koju je donijela Međunarodna udruga za Alzheimerovu bolest (ADI) kako bi upozorila vlade diljem svijeta na potrebu za hitnim djelovanjem kako bi ta bolest i druge demencije postale svjetski zdravstveni prioritet. ADI će potpisane povelje proslijediti Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. ADI je krovna organizacija koja okuplja 71 zemlju, a Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest je njezina punopravna članica.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

Članovi udruge na Cvjetnome trgu prodaju ruže i razglednice za humanitarne svrhe, za potporu udruzi, te građanima dijele brošure i odgovaraju na njihova pitanja. Predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest dr. Ninoslav Mimica istaknuo je da se udruga zauzima za osnutak doma za smještaj osoba koje boluju od Alzheimerove bolesti jer u Hrvatskoj, na državnoj razini, nema nijednog doma za te bolesnike. Rekao je da je Alzheimerova bolest česta bolest treće životne dobi, od koje mahom obolijevaju osobe starije od 65 godina.

Danas u svijetu 35 milijuna ljudi boluje od neke vrste demencije, a najčešći je oblik Alzheimerova bolest. Godine 2005. govorilo se da je u svijetu oboljelo 24 milijuna ljudi. Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 80.000 oboljelih od neke vrste demencije, a u Zagrebu i njegovu širem području oko 15.000, rekao je Mimica. Istaknuo je da udruga ove godine slavi 10. obljetnicu te da je nastala na poticaj obitelji oboljelih kojima je trebala pomoć.

Oboljelima i njihovim obiteljima treba pomoć

U prostorijama udruge u Vlaškoj 24 od danas do srijede, 23. rujna, održavaju se Dani otvorenih vrata, gdje svi zainteresirani građani mogu doći po savjet i dobiti informacije o Alzheimerovoj bolesti. Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest dodijelila je danas plakete - zahvalnice počasnim članovima - zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i pročelniku Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimiru Šostaru. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene