Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljudi nikad nisu prestari za korist od zdravog načina života, smatraju znanstvenici koji su ustvrdili kako sve osobe koje redovito vježbaju i ne puše u dobi od primjerice 70 godina imaju izgleda da požive do devedesete, a i dulje.


Znanstvenici su se usredotočili na pitanje - što osobe treće životne dobi mogu učiniti kako bi kvalitetno produljili život te održali dobro zdravstveno stanje.

Vezani članci Kupnja Još jedno povlačenje proizvoda s polica: Ako ste kupili ovo voće, bilo bi dobro da ga se čim prije riješite Red za brzo testiranje na koronavirus - 3 Stožer objavio najnovije podatke, preminule su još četiri osobe: Provjerite stanje po županijama

Tijekom dvadesetpetogodišnjeg razdoblja znanstvenici s bostonskog sveučilišta Women's Hospital and Harvard Medical School predvođeni dr. Laurelom Yatesom pratili su način života 2.400 liječnika čija je prosječna životna dob, u trenutku kada je započeto istraživanje početkom osamdesetih, bila 72 godine.

Oni među ispitanicima koji su vježbali dva do četiri puta tjedno, koji nisu pušili, koji su održavali normalnu tjelesnu težinu i pazili na krvni pritisak i kod kojih se nije razvio dijabetes tipa II imali su 54 posto izgleda da postanu vrlo vitalni devedesetgodišnjaci. Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Archives of Internal Medicine.

"Svi navedeni faktori vrlo su logični, no najteže je poduzeti izmjene u načinu života. Obično je puno jednostavnije uzeti tabletu. Dakle, izbor je na pojedincu. Ako mene pitate što bih učinio, svakako bih se odlučio za zdrav način života, među ostalim, za prestanak pušenja i početak vježbi", rekao je dr. Yates.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju