Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nikad nije kasno za vježbanje i prestanak pušenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljudi nikad nisu prestari za korist od zdravog načina života, smatraju znanstvenici koji su ustvrdili kako sve osobe koje redovito vježbaju i ne puše u dobi od primjerice 70 godina imaju izgleda da požive do devedesete, a i dulje.

Znanstvenici su se usredotočili na pitanje - što osobe treće životne dobi mogu učiniti kako bi kvalitetno produljili život te održali dobro zdravstveno stanje.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Tijekom dvadesetpetogodišnjeg razdoblja znanstvenici s bostonskog sveučilišta Women's Hospital and Harvard Medical School predvođeni dr. Laurelom Yatesom pratili su način života 2.400 liječnika čija je prosječna životna dob, u trenutku kada je započeto istraživanje početkom osamdesetih, bila 72 godine.

Oni među ispitanicima koji su vježbali dva do četiri puta tjedno, koji nisu pušili, koji su održavali normalnu tjelesnu težinu i pazili na krvni pritisak i kod kojih se nije razvio dijabetes tipa II imali su 54 posto izgleda da postanu vrlo vitalni devedesetgodišnjaci. Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Archives of Internal Medicine.

"Svi navedeni faktori vrlo su logični, no najteže je poduzeti izmjene u načinu života. Obično je puno jednostavnije uzeti tabletu. Dakle, izbor je na pojedincu. Ako mene pitate što bih učinio, svakako bih se odlučio za zdrav način života, među ostalim, za prestanak pušenja i početak vježbi", rekao je dr. Yates.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene