Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko radnog vremena ode u dim?

Nepušači na stankama jednako dugo kao i pušači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Portal MojPosao je tijekom studenog 2008. proveo istraživanje o pušenju na radnom mjestu. Istraživanje je provedeno na uzorku od oko 1500 ispitanika, od kojih su polovica pušači, a polovica nepušači. Cilj istraživanja je bio saznati više o navikama i ponašanju pušača i nepušača na radnom mjestu.

Od ispitanika koji su pušači, njih 90% puši za vrijeme radnog vremena. Najviše pušača, njih četvrtina, tijekom radnog vremena popuši tri do četiri cigarete.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Psihijatri pod opsadom Gubici radnih mjesta izazvali depresiju i pokušaje suicida Slika nije dostupna Seksaju se na radnom mjestu, monogamija nepoželjna...

Očekivano, pušači i nepušači imaju različitu predodžbu o vremenu koje se troši na pušenje, pa tako više od tri četvrtine pušača i 54% nepušača smatra da se na pauzu za cigaretu dnevno potroši do pola sata.

Trećina ispitanika na radnom mjestu ima prostoriju za pušenje, 30% puši ispred zgrade tvrtke, dok na terasi i/ili balkonu puši 18%.

Najviše ispitanika (47%) na cigarete mjesečno troši između 200 i 500 kuna prema čemu se može zaključiti kako puše između pola i jedne kutije dnevno.

Zanimljiva je činjenica kako gotovo polovica nepušača (48%) ide na pauzu s pušačima. Prema rezultatima istraživanja nepušači na pauzama provedu jednako vremena kao i pušači.

Očekivano, mišljenje o novom zakonu o zabrani pušenja je podijeljeno. Velika većina nepušača (79%) ga podržava, dok ga podržava tek četvrtina pušača (24%).

Zanimljivo je vidjeti odgovore ispitanika na pitanje o promjenama koje je novi zakon o zabrani pušenja donio tvrtkama. Naime, nepušači su velikom većinom (68%) uvjereni kako je do promjena došlo, dok je to isto odgovorilo svega petina pušača (26%).

Od ispitanika-pušača koji smatraju da je u njihovoj tvrtki došlo do promjena primjenom novog zakona o zabrani pušenja 41% njih će smanjiti pušenje za vrijeme radnog vremena jer moraju izlaziti van, a 14% pušača će općenito prestati pušiti, dok će njih 12% prestati pušiti, ali samo za vrijeme radnog vremena.

Dok 68% pušača smatra da će dolazak novog zakona o zabrani pušenja utjecati na njihove pušačke navike, to isto smatra 34% nepušača.

Zbog novog poskupljenja cigareta prestati će ili smanjiti pušenje gotovo polovica ispitanika.

Da se prestankom pušenja povećava radna produktivnost smatra 14% nepušača i samo 8% pušača.

Više od polovice pušača i četvrtina nepušača smatra da prestanak/smanjenje pušenja ne utječe na radnu produktivnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene