Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednje istraživanje

Nakon ovoga će vam omiljena šalica kave biti još draža!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili da jedna kava dnevno smanjuje rizik od razvoja nekih vrsta raka kože.

Istraživanje je obuhvatilo oko 113 tisuća odraslih amerikanaca. Pokazalo je da žene koje su dnevno pile više od tri šalice kave, imaju 20% manju mogućnost da se kod njih razvije bazocelularni karcinom, za razliku od žena koje mjesečno popiju svega jednu šalicu kave.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje

Naime, bazocelularni karcinom je najčešći oblik tumora kože. Samo u SAD-u svake godine otkrije se milijun novih slučajeva. 'Naša studija indicira da konzumacija kave može biti važna u prevenciji bazocelularnog karcinoma', rekao je znanstvenik Fengju Song s Odjela dermatologije s Harvard Medical School u Bostonu za USA Today. Dodao je da je količina popijene kave obrnuto povezana sa rizikom, što znači da što više kave konzumiramo, manji je rizik od raka kože.

Autori studije su se iznenadili kada su otkrili da kava nije umanjila rizik od druga dva tipa raka: karcinoma pločastih stanica i melanoma. Raniji eksperimenti na miševima pokazali su da je kava pomogla u smanjenju razvoja raka pločastih stanica eliminiranjem stanica oštećenih ultraljubičatim zračenjem, no ti efekti nisu utvrđeni u ovoj posljednjoj studiji. Odavno je poznato da ljudi koji dosta vremena provode na suncu imaju veći rizik oboljenja od nekog tipa raka kože, no i dalje se ne zna zašto u prevenciji pomaže baš kava.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene