Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje

Muškarci imaju veće izglede umrijeti od raka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne samo da muškarci imaju veće izglede za dijagnozu raka od žena nego imaju i veće izglede umrijeti od karcinoma, pokazalo je američko istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Urology koje je proučavalo deset najčešćih vrsta karcinoma koji se javljaju kod oba spola.

Analizom podataka američkog registra oboljelih od raka, osim karcinoma vezanih uz spol, utvrđeno je da su muškarci tijekom proteklih deset godina imali veće izglede umrijeti od svakog od tih karcinoma. Preračunato to znači da je dodatnih 24.130 muškaraca umrlo svake godine u SAD-u samo zbog svog spola.

Pročitajte i ovo Rano otkrivanje karcinoma - 3 Neki su mogli biti spašeni Svaki peti stanovnik Hrvatske umre od karcinoma, a odaziv na preventivne preglede je i dalje loš Slika nije dostupna Novo regionalno istraživanje Porazna statistika: U Hrvatskoj svakog dana od raka umre 30 osoba, u samom smo vrhu crne europske liste

>> Lijekovi za smanjenje kolesterola pomažu u borbi protiv raka

'Te se razlike moraju ukloniti', kaže Shahrokh Shariat s Weill Cornell Medical Collegea iz New Yorka koji je radio na istraživanju. 'Ne radi se o tome da se pokaže da muškarci gore prolaze i 'jadni oni', nego da se uklone te razlike po spolu i poboljša zdravstvena zaštita'.

U okviru istraživanja obrađeni su podaci iz američkog registra oboljelih od raka od 2003. do 2012. godine i utvrđeno je da je broj umrlih u tom razdoblju kontinuirano padao - ukupno deset posto tijekom deset godina. No, čitavo vrijeme broj umrlih muškaraca bio je veći od broja umrlih žena.

Na osnovu tih podataka znanstvenici su izračunali da će se tijekom 2012. godine postaviti ukupno 575.130 dijagnoza raka kod muškaraca i 457.240 kod žena, isključivši karcinome vezane uz spol. Također, izračunali su da će do kraja godine od raka umrijeti 243.620 muškaraca i 182.670 žena. To za mušakrce znači po jednu smrt na svakih 2,36 novih dijagnoza raka a za žene jedna smrt na svakih 2,5 novih dijagnoza raka.

Znanstvenici kažu da nisu poznati razlozi za to no smatraju da su među mogućim faktorima i to što muškarci više piju i puše od žena a i rjeđe idu kod liječnika pa se dijagnoza postavi kasnije kad je bolest uznapredovala i teže se liječi. Također smatra se da i hormoni igraju ulogu u različitim odgovorima imunosnog sustava žena i muškaraca na tumore. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene