Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Meso i mliječni proizvodi kloniranih životinja sigurni za prehranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska agencija za sigurnost prehrambenih proizvoda (EFSA) objavila je prošli tjedan mišljenje da su proizvodi od kloniranih životinja poput mesa i mliječnih proizvoda sigurni za ljudsku prehranu.

"Malo je vjerojatno da postoji razlika u pogledu sigurnosti između prehrambenih proizvoda od kloniranih životinja i njihovih potomaka i onih od životinja iz konvencionalnog uzgoja", kaže se u nacrtu znanstvenog mišljenja kontroverzne EU-ove agencije objavljenom u petak, o kojem su pokrenute javne konzultacije.

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha" Mladi luk Sve skuplja Koliko će koštati ovogodišnja uskrsna košarica? "Kad preračunam u kune, to je puno. Ali tko voli, nek' izvoli"

EFSA priznaje ipak da je stopa smrtnosti i bolesti kod kloniranih životinja značajno viša nego kod konvencionalno uzgojenih životinja.

No, pod uvjetom da se nezdrave klonove ne pusti u prehrambeni lanac kao što je slučaj s konvencionalno uzgojenim životinjama, ne bi smjelo biti opasnosti za potrošače, zaključak je EFSA-e.

EFSA također ne očekuje nikakve negativne posljedice za okoliš od kloniranja životinja, no napominje da je taj zaključak donesen na osnovi ograničenog broja dostupnih podataka.

Javne konzultacije o kloniranim životinjama otvorene su do 25. veljače.

Nakon mišljenja zemalja članica, industrije i javnosti, EFSA će objaviti revidirani nacrt mišljenja koji bi trebao biti usvojen na njezinu sastanku u travnju, a objavljen u svibnju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene