Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska agencija za sigurnost prehrambenih proizvoda (EFSA) objavila je prošli tjedan mišljenje da su proizvodi od kloniranih životinja poput mesa i mliječnih proizvoda sigurni za ljudsku prehranu.


"Malo je vjerojatno da postoji razlika u pogledu sigurnosti između prehrambenih proizvoda od kloniranih životinja i njihovih potomaka i onih od životinja iz konvencionalnog uzgoja", kaže se u nacrtu znanstvenog mišljenja kontroverzne EU-ove agencije objavljenom u petak, o kojem su pokrenute javne konzultacije.

Vezani članci Slika nije dostupna Meso kloniranih životinja sigurno za ljudsku prehranu! Slika nije dostupna Meso i mlijeko kloniranih životinja sigurno za prehranu

EFSA priznaje ipak da je stopa smrtnosti i bolesti kod kloniranih životinja značajno viša nego kod konvencionalno uzgojenih životinja.

No, pod uvjetom da se nezdrave klonove ne pusti u prehrambeni lanac kao što je slučaj s konvencionalno uzgojenim životinjama, ne bi smjelo biti opasnosti za potrošače, zaključak je EFSA-e.

EFSA također ne očekuje nikakve negativne posljedice za okoliš od kloniranja životinja, no napominje da je taj zaključak donesen na osnovi ograničenog broja dostupnih podataka.

Javne konzultacije o kloniranim životinjama otvorene su do 25. veljače.

Nakon mišljenja zemalja članica, industrije i javnosti, EFSA će objaviti revidirani nacrt mišljenja koji bi trebao biti usvojen na njezinu sastanku u travnju, a objavljen u svibnju.