Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sastojci fermentiranog mlijeka koje sadrži i male količine alkohola pomažu u sprječavanju raznih alergija na hranu kod djece, pokazala su istraživanja.Kefir je fermentirana mliječna prerađevina napravljena uz pomoć kulture bakterija, koje su se pokazale zdravstveno vrlo korisne u tradicionalnoj ishrani stanovnika istočne Europe.
 
Istraživanjem je potvrđeno da te bakterije doista djeluju korisno prvenstveno u sprječavanju alergijskih reakcija na pojedine sastojke u hrani.

Vezani članci Hrana na ljetovanju (Foto: thechive.com) - 6 Htjeli su samo pojesti nešto domaće na ljetovanju, a poslužene su im čudnovate kreacije Trgovina hranom, ilustracija (Foto: Hendrik Schmidt/DPA/PIXSELL) Zabrinjavajuće izvješće: U Hrvatskoj se prodaje hrana zaražena bakterijama i plijesni

Ipak, znanstvenici upozoravaju kako je potrebno obaviti još dosta istraživanja kako bi se utvrdila narav, korist i možebitne štete tih bakterija.
 
Između 5 i 8 posto djece starosti do tri godine pati od alergije na određene vrste hrane.
 
Trenutačno, jedini način da izbjegnemo posljedice alergije na hranu jest da hranu koja nam škodi izbjegavamo.

Fermentirani mliječni proizvodi, pak, sadrže imunoglobin koji se pokazao kao uspješan u sprječavanju aktiviranja organizama koji uzrokuju alergijske reakcije.  


No, još je nekoliko načina na koji fermentirani mliječni proizvodi, poput kefira, sprječavaju nastanak alergije.

- U budućnosti ćemo možda moći utvrditi još neke korisne konkretne sastojke (bakterijske stanice ili bioaktivne peptide) koje sadrži kefir, kako bi ih mogli primijeniti u medicini, nada se Ji Ruei Liu, voditeljica istraživačkog tima.