Kefir je fermentirana mliječna prerađevina napravljena uz pomoć kulture bakterija, koje su se pokazale zdravstveno vrlo korisne u tradicionalnoj ishrani stanovnika istočne Europe.
Istraživanjem je potvrđeno da te bakterije doista djeluju korisno prvenstveno u sprječavanju alergijskih reakcija na pojedine sastojke u hrani.
Ipak, znanstvenici upozoravaju kako je potrebno obaviti još dosta istraživanja kako bi se utvrdila narav, korist i možebitne štete tih bakterija.
Između 5 i 8 posto djece starosti do tri godine pati od alergije na određene vrste hrane.
Trenutačno, jedini način da izbjegnemo posljedice alergije na hranu jest da hranu koja nam škodi izbjegavamo.
Fermentirani mliječni proizvodi, pak, sadrže imunoglobin koji se pokazao kao uspješan u sprječavanju aktiviranja organizama koji uzrokuju alergijske reakcije.
No, još je nekoliko načina na koji fermentirani mliječni proizvodi, poput kefira, sprječavaju nastanak alergije.
- U budućnosti ćemo možda moći utvrditi još neke korisne konkretne sastojke (bakterijske stanice ili bioaktivne peptide) koje sadrži kefir, kako bi ih mogli primijeniti u medicini, nada se Ji Ruei Liu, voditeljica istraživačkog tima.
-
Iz minute u minutu
Rafalei sletjeli u Hrvatsku! "Pour vaincre, il nous faut de l'audace, encore de l'audace, toujours de l'audace!"
-
povijesni prelet
VIDEO Snimka iz kokpita: Pogledajte kako su piloti iz Rafalea pozdravili hrvatske građane!
-
Svečana ceremonija
Rafalei konačno u Hrvatskoj! Pogledajte veliku galeriju