Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata provela je tijekom listopada pojačane nadzore uvjeta pripreme i načina dostave hrane tijekom kojih je dosad izrekla 15 novčanih kazni u iznosu od 3590 eura, objavili su u ponedjeljak iz Državnog inspektorata i najavili da se nadzori nastavljaju.
Policija na terenu
Užas na istoku Hrvatske! U rijeci pronađeno tijelo
Pojačane aktivnosti
Članica NATO-a proglašava izvanredno stanje: "Mogući su i daljnji koraci"
Potraga
Objavljena fotografija ubojice: Traže ga u dvije države, policija upozorila građane
Tom akcijom sanitarne inspekcije, kako se navodi u objavi na internetskim stranicama Državnog inspektorata, želi se podignuti svijesti svih sudionika o njihovoj ulozi u lancu dostave hrane potrošaču.
Sanitarna inspekcija je nastavno na rastući trend naručivanja i dostave hrane, a uzevši u obzir povećan broj prijava koje upućuju na zabrinutost potrošača vezano za uvjete i način dostave iste, tijekom listopada ove godine provela na području cijele Hrvatske veliku akciju nadzora svih sudionika u lancu, a koji imaju odgovornost za sigurnost hrane.
Iz Državnog inspektorata napominju kako su u proteklom razdoblju zaprimili niz prijava građana koje upućuju na nehigijenu dostavljača te nehigijensko stanje termoboxova/torbi u kojem se hrana dostavlja. Iako dostavljači stvaraju opći dojam kod krajnjeg korisnika, najvažniju ulogu, kada je u pitanju sigurnost hrane, imaju ugostiteljski objekti koji hranu pripremaju te isporučuju. Stoga je pokrenuta akcija u kojoj su nadzirani svi sudionici sustava, istaknuli su.
Akcija je, kako su naveli, provedena u tri faze te su njom bile obuhvaćene tri najveće platforme za dostavu hrane. U prvoj fazi provedeno je ukupno 28 nadzora nad uvjetima dostave hrane prilikom čega su putem ovlaštenog laboratorija uzorkovana 24 uzorka dostavljene hrane.
U toj fazi sanitarni inspektori provjeravali su higijensko stanje termoboxa/torbe u kojoj je hrana dostavljena te osobnu higijenu dostavljača. Tijekom nadzora, a u suradnji s inspekcijom rada, utvrđivan je i radnopravni status dostavljača.
U sljedećem koraku obavljeni su i nadzori tzv. agregatora, pravnih osoba koji zapošljavaju dostavljače. Svrha tih nadzora bila je utvrditi jesu li upisani u Registar subjekata u poslovanju s hranom, imaju li zaposlenici položen tečaj zdravstvenog odgoja i ima li subjekt procedure i plan higijenskog održavanja termoboxa/torbe za hranu te njegova primjena.
Izrečeno 15 novčanih kazni u iznosu od 3.590 eura
Od ukupno provedenih 20 nadzora agregatora kod njih 16 utvrđena je 31 nesukladnost. Do ovoga trenutka izrečeno je 15 novčanih kazni u iznosu od 3590 eura, donesena su dva rješenja za otklanjanje nedostataka, a za 16 nesukladnosti primijenjeno je načelo oportuniteta.
Utvrđeni nedostaci uglavnom su se odnosili na to da dostavljači nisu imali položen tečaj zdravstvenog odgoja te na nedostatke u pogledu procedura pranja, čišćenja i dezinfekcije torbi za dostavu hrane. U 20 posto nadzora utvrđena je nehigijena torbi, navode iz Inspektorata.
Nadalje, od ukupno uzorkovana 24 jela u svrhu ispitivanja mikrobioloških parametara u skladu s Uredbom Komisije od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu i Vodiču za mikrobiološke kriterije za hranu, Ministarstvo poljoprivrede, 10 (42 posto) jela ocijenjena su nesukladni prema Vodiču, što upućuje na higijenske nedostatke u pripremi hrane u ugostiteljskom objektu. Za nesukladne nalaze u tijeku su nadzori u ugostiteljskim objektima te donošenje upravnih mjera.
Iz Državnog inspektorata napominju kako ugostiteljski objekti imaju odgovornost da na tržište stave sigurnu hranu, tj. da osiguraju higijenske uvjete u kojim se hrana priprema te je zapakiraju u prikladnu ambalažu kako bi krajnji potrošač bio siguran da je, nakon što je zapakirana na mjestu pripreme, preuzeta hrana netaknuta i bez kontaminacije dostavljena na njegovu adresu.
"Sanitarna inspekcija, a nastavno na rezultate akcije u nadolazećem razdoblju, nastavit će s kontinuiranim nadzorima svih sudionika koji imaju odgovornost za sigurnost hrane, a kako bi se broj nesukladnosti sveo na minimum te podigla svijesti svih sudionika o njihovoj ulozi u lancu dostave hrane potrošaču", istaknuli su iz Državnog inspektorata.