Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatima zubi u očajnom stanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oralno zdravlje Hrvata u usporedbi s europskim narodima prilično je loše, ocijenila je Vesna Barac Furtinger, predsjednica Centra za promicanje oralnog zdravlja Hrvatske i dopredsjednica Hrvatskog stomatološkog društva HLZ-a.

"Gledamo li okom laika, upada nam u oči činjenica da mladi diljem svijeta imaju prekrasne zube. U nas nije tako - to je još uvijek privilegij gradskog stanovništva te socijalno bolje stojećih krugova", tvrdi Barac Furtinger i dodaje da je Hrvatska danas zemlja s najvećim brojem stomatologa po stanovniku u Europi, piše Vjesnik.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

"Nerijetko imamo službenike na šalterima, konobare i nastavnike koji uredno pokazuju svoju bezubost opravdavajući je nedostatkom novca, nestručnim zubarima i traumama iz djetinjstva", objašnjava Barac Furtinger i istaknula da je dostupnost stomatološke zaštite u Hrvatskoj uistinu velika, a usluge Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje među najbrojnijima u svijetu. Očito je problem negdje drugdje. 

Najbolje zube imaju djeca. Kad se usporede podaci o stanju KEP indeksa (broj pokvarenih, izvađenih i plombiranih zubi) iz 1993. i 2003. godine vidljivo je, unatoč promjenama zdravstvenog sustava, da je došlo do malog poboljšanja. 

KEP indeks dvanaestogodišnjaka sada je oko četiri te se nalazi u umjerenoj zoni, dok je 2003. godine bio 4,4 što nas je svrstavalo u zonu zemalja s izrazito visokom stopom karijesa", kaže Barac Furtinger dodajući da je broj izvađenih zubi također u padu, no porastao je broj liječenja. 

Nažalost, o srednjoj generaciji građana te o protetskim potrebama starijih građana u Hrvatskoj nema dovoljno podataka. No, poznato je da postoje ograničenja u protetskim pravima, a nezavidna financijska situacija starijih ljudi često im ne dopušta rješavanje tog problema. 

Najbolja je situacija s oralnim zdravljem djece. Osim što postoji tendencija poboljšanja njihova oralnog zdravlja (pad broja karioznih zuba), dostupna im je i besplatna ortodontska terapija i educirani stomatolozi, pa se može zaključiti da naše najmlađe sustav pazi i mazi. 

Najveći problem su odrasli građani od kojih se očekuje suradnja i samoodgovornost koju oni nažalost često ne pokazuju.
"Njihova zdravstvena svijest je niska, što je očito posljedica nedovoljne prosvijećenosti u ranijoj dobi", smatra Barac Furtinger. 

Predsjednica Centra za promicanje oralnog zdravlja Hrvatske kaže da je cilj njezine udruge zdravstveno prosvjećivanje i podizanje svijesti o važnosti očuvanja oralnog zdravlja.
Prema izvješćima Svjetske zdravstvene organizacije, koja su jedina relevantna za usporedbu, Hrvatska se ne može uspoređivati s zemljama Europe. To znači da po stanju oralnog zdravlja pripadamo Latinskoj Americi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene