Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epidemiološko istraživanje

Gdje je izvor zaraze legionarske bolesti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Poreču traje epidemiološko istraživanje kako bi se utvrdio izvor zaraze i okolnosti zbog kojih su od legionarske bolesti za vrijeme trajanja Svjetskog rukometnog prvenstva, prema najnovijim informacijama, oboljela četiri norveška državljana, te po jedan danski i hrvatski državljanin.

Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prof. Ira Gjenero Margan, koja je također na terenu, izjavila je kako su oboljeli bili smješteni na različitim mjestima u Poreču, te da se pregledavaju i osiguravaju sva mjesta na kojima su boravili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPASNOST VREBA Zatvorene zgrade kao inkubator zaraze: Izolacija zbog koronavirusa mogla bi izazvati naglo izbijanje druge teške bolesti Slika nije dostupna 20 osoba na liječenju Četiri osobe umrle od legionarske bolesti

Dodala je da epidemilozi, u suradnji s kolegama iz inozemstva, pokušavaju od oboljelih doznati što više detalja o njihovom kretanju za vrijeme boravka u Poreču te da se poduzimaju sve epidemiološke mjere radi utvrđivanju točnog izvora zaraze. Voditeljica epidemiološke službe ističe da oboljeli, prema njezinim saznanjima, nisu vitalno ugroženi. Također ističe da nema razloga za strah zbog mogućeg dodira sa zaraženima jer se legionarska bolest ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Legionarska bolest je netipična upala pluća uzrokovana bakterijom legionelom. Riječ je o bakteriji koja može preživjeti u vodi dulje od godinu dana, a češće se pojavljuje u ljudi koji mnogo putuju te dulje borave na radilištima gdje se izvode veliki zemljani radovi. Izvor i uzrok epidemijske pojave bolesti je aerosol onečišćen koncentriranim legionelama, najčešće u uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sustavu (klimatizacijski uređaji).

Poznato je da se ta bakterija često zna naći u bolnicama, hotelima, pansionima, ovlaživačima zraka itd. Legionarska bolest je teška bolest, a ako se ne liječi antibioticima, smrtnost može biti čak od 15 do 25 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene