Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rezultati istraživanja provedeni u četirima zemljama, SAD-u, Kanadi, Britaniji i Australji, u kojima je sudjelovalo oko 15.000 dobrovoljaca, pokazali su da upozorenja o štetnosti pušenja iskazana na fotografijama djelotvornije utječu na svijest pojedinca da prestane pušiti od pisanih upozorenja.


Istraživanje Sveučilišta Washington pokazalo je i da su redovita pisana upozorenja, napisana velikim i masno otisnutim slovima također djelotvornija od nekih drugih koja je teže zamijetiti.

Vezani članci Bujica nakon nevremena u Požegi, ilustracija DHMZ izdao upozorenje: Tijekom vikenda kontinentalnoj Hrvatskoj prijeti opasnost od bujičnih i urbanih poplava U Hrvatskoj je svake godine 800 novooboljelih od melanoma (Foto: Dnevnik.hr) Svake godine oboli 800 ljudi: Činite li sve što je potrebno kako biste se zaštitili od ove opasne bolesti?

U Velikoj Britaniji će se na upozorenja o štetnosti pušenja koja će se iskazivati fotografijama prijeći već tijekom ove godine. 

Kanada koristi grafička rješenja, poput primjerice teksta objavljenog na kutiji cigareta, prema kojemu pušenje uzrokuje impotenciju, a ispod njega je prikazana odbačena cigareta.

Australci pribjegavaju velikim pisanim upozorenjima na kutijama cigareta, koje su uveli prije osam godina, a tekst otisnut manjim slovima u Sjedinjenim Državama koristi se još od 1984.

Na pitanje primjećuju li takva upozorenja, oko 60 posto kanadskih pušača odgovorilo je da ih često zamjećuje, u Australiji je na isto pitanje potvrdno odgovorilo 52 posto pušača, a u SAD-u 30 posto.

Većina pušača 'najbolje' je reagirala na fotografije s prikazima kancerogenih promjena što ih uzrokuje pušenje u usnoj šupljini, na plućima, mozgu i drugim organima.

"Ovo istraživanje pokazuje da bi u svakom slučaju trebalo poduprijeti prijedlog britanske vlade o tomu da se na kutije s cigaretama uskoro stave i fotografije", smatra predsjednica anti-pušačke udruge "Ash" Deborah Arnott. 

"Pozivamo vladu da ustraje na prikazivanju što sugestivnijih fotografija bolesnih organa na kutijama s cigaretama te da to pravilo uvede što je prije moguće."