Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budućnost onkologije

Događa se revolucija u borbi protiv tumora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači bostonskog MIT-a predstavili su koncept koji će revolucionarizirati borbu protiv tumora i srčanih oboljenja. Radi se o senzoru koji će se moći ugraditi u blizini tumora ili čak samog srca i pratiti stanje u organizmu.

Ovaj minijaturni 'laboratorij' unosit će se u organizam putem kapsule koju će se moći usaditi u tijelo pacijenta, točnije moći će se unijeti u ljudski organizam s iglom tijekom normalne biopsije. Unutrašnjost spravice biti će ispunjena nanočesticama od kojih će svaka sadržavati antitijela za specifičnu molekulu koju proizvode tumori ili srčani mišići oštećeni od srčanog udara.

Pročitajte i ovo Operacija, ilustracija Spasili djevojku Liječnici u susjedstvu ostali u šoku: ''Takvo nešto još nismo vidjeli" Ilustracija Veliki uspjeh liječnika UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Ivanki odstranili tumor težak 20 kilograma: ''Mislila sam da imam višak kilograma''

Polupropusna membrana zadržavati će čestice unutar kapsule dok će istodobno dopuštati molekulama iz tijela ulazak unutar te iste kapsule. Liječnici će potom putem magnetske rezonance moći vidjeti raste li tumor u čijoj se blizini tumor nalazi. Naime, nanočestice su napravljene tako da se grušaju u slučaju rasta tumora ili oštećenja na srcu.

>>Rak prostate otkrivat će psi - 'njušenjem'

No, iako ova ideja još nije ni zaživjela znanstvenici već sada rade na puno jednostavnijoj varijanti ove sprave. U toj novoj varijanti, senzor će emitirati signal preko kojeg će liječnici moći očitati stanje u organizmu uz pomoć čitača koji će prisloniti iznad područja gdje je usađen senzor.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene