Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvena istraživanja

Rak prostate otkrivat će psi - 'njušenjem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pseći njuh pokazao se odličnim za otkrivanje eksploziva ili droge, a novija istraživanja govore da bi vrlo jednostavnim testom na uzorku urina uvježban pas mogao detektirati rak prostate.

'Bili smo iznenađeni visokim učincima psećeg njuha jer nijedan test nije dao tako dobre rezultate', rekao je profesor Olivier Cussenot o rezultatima koje je pokazao belgijski ovčar Malinos, sposoban nanjušiti rak prostate iz uzorka urina.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Drugi se pas uvježbava, rekao je Cussenot, urolog-kancerolog iz Pariza, začetnik projekta koji je objasnio da je to prvi europski pokušaj, a slično je istraživanje već provedeno u Sjedinjenim Državama.

Psi su se pokazali uspješnima u otkrivanju drugih vrsta raka, pisao je medicinski časopis The Lancet. Tako pseći njuh može otkriti kancerogenu leziju kože, melanom, iz daha može nanjušiti rak pluća, a iz urina rak mokraćnog mjehura.

'Važno je pronaći metodu ranog otkrivanja'

Urolozi preporučuju muškarcima između 50 i 75 godina redovito testiranje, no test PSA (Prostatični specifični antigen, mjeri se u krvi), pokazao se nedovoljno pouzdanim.

'Test PSA nije idealan jer 80 posto muškaraca koji su bili pozitivni na testu nemaju rak, već upalu ili hipertrofiju (uvećanje prostate). S druge strane test daje 10 posto negativnih slučajeva, a radi se o raku koji izmakne detekciji. Dijagnoza se potvrđuje tek biopsijom', kaže Cussenot i dodaje da je važno pronaći metodu ranog otkrivanja agresivnih tipova raka, onih koji se brzo razvijaju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene