Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Do 2020. u zemljama u razvoju sve veći broj oboljelih od raka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suprotno vjerovanju da više stanovnika razvijenih zemalja obolijeva od raznih vrsta karcinoma, ustanovljeno je da su stanovnici zemalja u razvoju u većoj opasnosti od te teške bolesti, izvijestili su znanstvenici.

Prema njihovim predviđanjima, do 2020. godine će u zemljama u razvoju živjeti više od polovine svih oboljelih od raznih oblika raka s obzirom na povećanje broja starijih stanovnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Znanstvenik s britanskog Sveučilišta Oxford, Donald Maxwell Parkin rekao je kako će u Aziji - koja je već postavila neslavni rekord u broju oboljelih od raka želuca i jetre - do 2020. biti oko 58 posto svih zabilježenih slučajeva u raka u svijetu, odnosno do 2050. čak 65 posto.

"Sve veća starosna dob ide u prilog toj činjenici", rekao je Parkin na medicinskom forumu Lancet Asia održanom nedavno u Singapuru te dodao kako će se u Aziji broj stanovnika do 2050. učetverostručiti.

I dok je u razvijenim zemljama svijest o štetnom utjecaju duhana, alkohola, nezdravih namirnica i izostanak tjelovježbe na zdravlje pojedinca vrlo visoka, u mnogim zemljama u razvoju gotovo da uopće ne postoji, a to je glavni preduvjet za sve veći broj oboljelih, smatraju znanstvenici.

Situaciju će vjerojatno još pogoršati i ograničen pristup ključnoj tehnologiji, odnosno aparatima i lijekovima potrebnim za rano dijagnosticiranje i liječenje raka, smatra informatičar Jacques Ferlay zaposlen u Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka, koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije. 

On ističe kako trenutačno stanovništvo tridesetak afričkih i azijskih zemalja nema nikakav pristup aparatima za zračenje. 

U 21. stoljeću od posljedica uživanja u duhanu umrijet će milijarda ljudi, što je deset puta više nego tijekom 20 stoljeća, rekao je Ferlay, istaknuvši kako je duhan jedan od glavnih uzročnika ove zloćudne bolesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene