Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suprotno vjerovanju da više stanovnika razvijenih zemalja obolijeva od raznih vrsta karcinoma, ustanovljeno je da su stanovnici zemalja u razvoju u većoj opasnosti od te teške bolesti, izvijestili su znanstvenici.


Prema njihovim predviđanjima, do 2020. godine će u zemljama u razvoju živjeti više od polovine svih oboljelih od raznih oblika raka s obzirom na povećanje broja starijih stanovnika.

Vezani članci Slika nije dostupna LIJEK KOJI U HRVATSKOJ NE POSTOJI - 500 Hrvata pati od razarajuće bolesti Slika nije dostupna Božidaru liječnici otkrili trombozu, morao se vratiti u Zagreb

Znanstvenik s britanskog Sveučilišta Oxford, Donald Maxwell Parkin rekao je kako će u Aziji - koja je već postavila neslavni rekord u broju oboljelih od raka želuca i jetre - do 2020. biti oko 58 posto svih zabilježenih slučajeva u raka u svijetu, odnosno do 2050. čak 65 posto.

"Sve veća starosna dob ide u prilog toj činjenici", rekao je Parkin na medicinskom forumu Lancet Asia održanom nedavno u Singapuru te dodao kako će se u Aziji broj stanovnika do 2050. učetverostručiti.

I dok je u razvijenim zemljama svijest o štetnom utjecaju duhana, alkohola, nezdravih namirnica i izostanak tjelovježbe na zdravlje pojedinca vrlo visoka, u mnogim zemljama u razvoju gotovo da uopće ne postoji, a to je glavni preduvjet za sve veći broj oboljelih, smatraju znanstvenici.

Situaciju će vjerojatno još pogoršati i ograničen pristup ključnoj tehnologiji, odnosno aparatima i lijekovima potrebnim za rano dijagnosticiranje i liječenje raka, smatra informatičar Jacques Ferlay zaposlen u Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka, koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije. 

On ističe kako trenutačno stanovništvo tridesetak afričkih i azijskih zemalja nema nikakav pristup aparatima za zračenje. 

U 21. stoljeću od posljedica uživanja u duhanu umrijet će milijarda ljudi, što je deset puta više nego tijekom 20 stoljeća, rekao je Ferlay, istaknuvši kako je duhan jedan od glavnih uzročnika ove zloćudne bolesti.