Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sklopu kampanje ranog otkrivanja zaraženih virusom hepatitisa C, Zagrepčani će se tijekom siječnja i veljače moći besplatno testirati na virus hepatitisa C na 21 lokaciji u gradu, u sva četiri zagrebačka doma zdravlja, te Gradskom zavodu za javno zdravstvo.


Akciju organizira Gradski Ured za zdravstvo, rad, socijalnu politiku i branitelje u suradnji s udrugom za prevenciju, pomoć i borbu protiv virusnog hepatitisa "ABC Hepatitis".

Vezani članci Maturanti uče (Foto: Dnevnik.hr) Splitsko-dalmatinska županija testirala maturante na koronu, objavili rezultate za nešto manje od tisuću učenika Željka Karin Masovno testiranje maturanata i nastavnika u SDŽ: "Znat ćemo kakva je situacija nakon praznika i reagirati"

U Zagrebu je danas 14.000 osoba zaraženih hepatitisom C, u cijeloj Hrvatskoj ima ih oko 70.000, a zbog razvoja bolesti u tretmanu liječenja je oko 3.000 osoba.

Hepatitis C je zarazna bolest otkrivena prije 18 godina, a poznata je kao "tihi ubojica" jer zaražena osoba nema simptoma dok virus stalno oštećuje jetru, rekao je pročelnik Referentnog centra za kronične bolesti jetre KBC-a Zagreb Rajko Ostojić.

Zbog toga, ako se ne liječi, nakon desetak godina zaraze bolest postaje kronična, za 15 do 20 godina dolazi do ciroze jetre, a nakon 25 godina svaki peti oboljeli dobije rak jetre.

"Preporučujem građanima da se testiraju, osobito onima koji su primali infuziju prije 1993., od kada se krv testira na virus
hepatitisa, osobama koje su eksperimentirale s intravenoznim drogama te onima koji imaju simptome umora", rekao je Ostojić.

Cilj kampanje nije samo otkriti zarazu, već poručiti da je hepatitis C vodeći uzrok transplantacija jetre, ali i da rano otkriće zaraze znatno pridonosi izliječenju, rekao je predsjednik udruge "ABC Hepatitis" Jadran Zdunić.

Testiranje traje pet minuta, a za dobivanje rezultata potrebna je kap krvi koja u kombinaciji potrebnim reagensima odmah pokazuje je li netko zaražen virusom ili ne. Ako je test pozitivan, osoba se upućuje na daljnje pretrage.

Javnom testiranju na hepatitis C, koje je bilo moguće odmah nakon konferencije za novinare, prvi se podvrgnuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Test je bio negativan.