Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rizik od Alzheimerove bolesti ovisi o koncentraciji leptina, hormona za kontrolu apetita u tijelu, ističe američka studija koja otvara put novim postupcima liječenja te bolesti.


'Ovo otkriće potkrjepljuje nedavne eksperimentalne podatke koji pokazuju da leptin poboljšava pamćenje kod životinja i navodi na zaključak da je riječ o hormonu koji potiče niz procesa u središnjem živčanom sustavu', pišu autori studije u novom broju Časopisa američke liječničke udruge (JAMA).

Vezani članci Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije Čelnik WHO-a upozorio na veliki problem: "Jaz se produbljuje i svakog dana postaje sve groteskniji" Neobična hrana (Foto: boredpanda.com) Neki restorani pretjeruju pri posluživanju hrane, ljudi uopće ne znaju što je jestivo, a što nije

Leptin, koji nakon jela proizvode stanice masnog tkiva, šalje mozgu signal da smo dovoljno jeli.

Istraživanje koje se više od 12 godina provodilo među više stotina starijih osoba, pokazuje da su osobe s nižom razinom leptina sklonije obolijevanju od neuroloških bolesti od onih s višom. Četvrtina ispitanika s nižom koncentracijom leptina obolila je od Alzheimerove bolesti, a tek 6 posto u drugoj skupini, ističu znanstvenici. Stoga stručnjaci misle da razina leptina može pomoći u dijagnosticiranju bolesti, a napose da će ovo otkriće omogućiti napredak u pronalaženju novih načina njezina liječenja.

Oko 37 milijuna ljudi u svijetu pati od demencije, od kojih 5,3 u Sjedinjenim Državama, a Alzheimerova bolest je njezin glavni uzrok, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Sa starenjem stanovništva u svijetu ta bi brojka mogla naglo porasti u idućih 20 godina.

(Hina)