Obavijesti Video Pretražite Navigacija

15. listopada počinje testiranje radi ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ponedjeljka, 15. listopada, počinje provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva čiji je cilj smanjenje broja oboljelih kroz pet godina za 15 posto, najavio je danas ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić.

Godišnje se u Hrvatskoj otkrije 2.600 novih slučajeva raka debelog crijeva, druge po učestalosti maligne bolesti u žena i muškaraca, od koje godišnje umre više od 1.600 oboljelih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borovnice mogu usporiti rak debelog crijeva? Slika nije dostupna Voćem protiv raka debelog crijeva

Slične programe ima još desetak europskih zemalja, no Hrvatska je prva u kojoj je preventivnim pregledima debelog crijeva obuhvaćena cijela rizična populacija, rekao je Ljubičić na konferenciji za novinare.

Programom su obuhvaćene sve osobe između 50 i 74 godina starosti jer je kod njih najveća učestalost raka debelog crijeva. Oni će svake druge godine na kućnu adresu dobiti omotnicu s uputama i specijalnim testom na nevidljivu krv u stolici.

Testiranje stolice građani će obaviti sami kod kuće, a nalaze poslati na za to predviđeni način u nadležni županijski zavod za javno zdravstvo na očitavanje.

Osobe s pozitivnim nalazom dobit će poziv na kolonoskopski pregled debelog crijeva kako bi se utvrdili razlozi za nevidljivo krvarenje.

- Ako se na taj način otkriju predtumorske lezije ili rak u ranoj
fazi, on je izlječiv u 95 posto slučajeva. Želimo stoga što veći
odaziv jer o njemu ovisi hoćemo li uspjeti za pet godina smanjiti učestalost bolesti za 15 posto, kaže ministar Ljubičić.

Ocijenio je da bi se to moglo postići s odazivom na preglede od 40 posto. U tom se slučaju očekuje 20.000 kolonoskopija godišnje te ukupni troškovi programa u godinu dana od 25 milijuna kuna.

Pregledima je ukupno obuhvaćeno 1,2 milijuna osoba, a pozive na pregled dobit će svake godine po 560.000 građana.

Provedba Nacionalnog programa podrazumijeva i veliki posao za županijske zavode za javno zdravstvo kojima bi uskoro u tom poslu trebalo pomoći još desetak akreditiranih centara u cijeloj Hrvatskoj, najavio je ministar.

Građani će se moći obratiti zavodu za javno zdravstvo na području na kojem žive i za sva dodatna pojašnjenja i pomoć oko obavljanja kućnih testiranja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene