Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TELEMACH DONOSI

Zbog dvogodišnjeg Pabla nastao proizvod koji je domaću tvrtku lansirao na svjetsko tržište

Jedan drveni balance bicikl, jedan tata, zaljubljenik u motosport, i jedan sin koji želi ići tatinim stopama bili su dovoljni da hrvatski proizvod, stvoren u Varaždinskim Toplicama, bude konkurentan na svjetskom tržištu.

Nakon što je dvogodišnji Pablo dobio na poklon drveni balance bicikl, njegov otac, Nikica Antolković dobio je ideju kako od tog drvenog bicikla napraviti električni. Prije tri godine to je bila tek ideja, a danas se električni dječji bicikl, u potpunosti izrađen u pogonu domaće tvrtke NABA Technology, prodaje u cijelom svijetu.

Prvi dječji električni balance bicikl u Europi - 16 Prvi dječji električni balance bicikl u Europi - 17 (Foto: Nova Studio)

NABA Technology je tvrtka koja se bavi proizvodnjom iz različitih sirovina, metala, aluminija, titana i ostalih. Izrađuju komponente za medicinu, zrakoplovnu industriju i autoindustriju. Iako je ideja za ovim jedinstvenim proizvodom postojala još 2018. godine, usporavanje proizvodnje početkom 2020., uzrokovano koronavirusom, bila je prava prilika da se u postojećem proizvodnom počne izrađivati BOTZ Bike – prvi dječji električni balance bicikl u Europi. Zaposlenici tvrtke NABA Technology sami izrađuju elektroniku, bateriju te kompletni aluminijski okvir i felge. Dodatno, od suradnika nabavljaju gume i kočnice.

Prvi dječji električni balance bicikl u Europi - 16 Prvi dječji električni balance bicikl u Europi - 6 (Foto: Nova Studio)

"Naručivali smo elektroniku iz Kine iz tvrtki koje se time bave, ali nismo mogli do toga doći zbog koronavirusa i dostave i onda smo shvatili da mi imamo ljude koji to mogu napraviti i tako smo složili ekipu od deset ljudi. I od elektronike, konstrukcije, dizajna, sve smo napravili kod nas, čak i bateriju za koju članke kupujemo u Europi, ali je sami konstruiramo", rekao je Antolković.

Prvi dječji električni balance bicikl u Europi - 16 Prvi dječji električni balance bicikl u Europi - 20 (Foto: Nova Studio)

Danas petogodišnji sin Pablo je vječna inspiracija za unapređenje ovog novog proizvoda. Otac kaže kako je proizvod napredovao upravo zbog sinovih smjernica. Pablo je testirao svaku verziju bicikla i prema njegovim se uputama proizvod nadograđivao.

Prvi dječji električni balance bicikl u Europi - 16 Prvi dječji električni balance bicikl u Europi - 19 (Foto: Nova Studio)

"Kad se nauči balansirati u hodu, onda se može dodati gas koji pomaže djeci u učenju ravnoteže. Budući da bicikl ima pogonski motor, također uči djecu tehnici vođenja motora, to je važna predispozicija za savladavanje tehnika u motosportu", ističe Antolković.

Kroz pogon tvornice NABA Technology proveo nas je Hrvoje Magdić, voditelj proizvodnje. Nacrti oklopa, kalupi i konstrukcija, zatim motor s prijenosom – sve su napravili zaposlenici u razvoju proizvoda. Nakon toga slijedila je nabava aluminija, koji se glodanjem i tokarenjem oblikuje u potrebne dijelove, koji se zatim vare, kalibriraju i, na kraju, lakiraju te montiraju.

Prvi dječji električni balance bicikl u Europi - 16 Prvi dječji električni balance bicikl u Europi - 9 (Foto: Nova Studio)

"Zasad svakom kupcu pristupamo osobno. Bicikl se sada izrađuje po narudžbi, a serijsku proizvodnju planiramo za početak 2021. godine", rekao je Magdić.

Prvi dječji električni balance bicikl u Europi - 16 Prvi dječji električni balance bicikl u Europi - 10 (Foto: Nova Studio)

Tada će biti pokrenut i webshop, koji će kupcima cijelog svijeta omogućiti kupnju personaliziranog BOTZ Bikea. Već se sada ovaj proizvod prodaje u zemljama Europske unije, ali i Amerike. Internetska trgovina i proširenje proizvodnje bit će i trenutak kada će brza internetska veza biti prioritet. U cijeloj Hrvatskoj će za manje od godinu dana biti dostupan 5G signal, najavili su iz tvrtke Telemach Hrvatska. To je snažan vjetar u leđa hrvatskim poduzetnicima koji svojim proizvodom grade budućnost. Cilj je da na najjednostavniji i najbrži način budu dostupni cijelom svijetu, a ovom najavom ostvarenje tog cilja, čini se, sve je bliže.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Telemach po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene