Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanka Mieko Nagaoka, koja je nedavno proslavila 100. rođendan, uspjela je završiti utrku na 1500 metara na natjecanju slobodnim stilom u malom bazenu, što je podvig koji dosad nije uspio niti jednom drugom stogodišnjaku na svijetu.


Jedina u kategoriji između 100 i 104 godine, ona je u subotu slobodnim stilom svladala taj izazov u jedan sat, 15 minuta i 54 sekunde u prefekturi Ehime, na zapadu Japana, uz veliki aplauz publike.

Vezani članci Tokio Drama pred Olimpijske igre: Uspijevali su izbjeći eksploziju pandemije, no sada uvode izvanredno stanje Klizišta u Japanu VIDEO Najmanje troje poginulih i više od 100 nestalih u klizištima u Japanu

Žustra dama, koja se nada da će njezin rekord priznati i Guinnessova knjiga svjetskih rekorda, nema se namjeru tu zaustaviti. "Želim plivati do 105. godine, ako toliko poživim", rekla je, prenosi agencija Kyodo.

Umrla Misao - nakon što je proslavila 117 godina

Nagaoka je počela plivati s 80 godina u sklopu terapije koljena.

Zatim je zagrizla i zaredala rekorde. U olimpijskom bazenu je u dobi od 99 godina zabilježila uspeh na 1500 metara i iste godine obavila knjigu svojih sportskih pothvata.

Prošlog rujna je u Japanu registrirano blizu 59.000 stogodišnjaka, od kojih 87 posto žena, prema službenim statistikama ministarstva zdravlja.

Među njima nekolicina je izrazito okretna. Hudekichi Miyazaki (104) drži svjetski rekord u trčanju na 100 metara za stogodišnjake i starije s 29,83 sekundi, što mu je donijelo nadimak "Golden Bolt", prema atletičaru Usainu Boltu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook