Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vjerojatno svatko ima svoju najomiljeniju vrstu čokolade, za koju vjeruje da ima najbolji okus, no njemački znanstvenici planiraju otići korak dalje i napraviti savršen recept za izradu najfinije čokolade ikad.


Ključan sastojak u čokoladi je spoj lecitin, koji drži masnoće u čokoladi stabilnima, odnosno, ne dozvoljava im da se odvajaju od kakaa i mlijeka.

Vezani članci Čokolada Ministarstvo s tržišta povlači jednu čokoladu jer bi u njoj mogli biti komadići plastike Slika nije dostupna Čokolada s puno kakaa dobra za arterije

Razumijevanje rada lecitina na molekularnoj razini, znanstvenicima bi omogućilo izradu savršenog recepta za čokoladu nove generacije ili 'super čokoladu', prenosi Daily Mail.

Dosad su se proizvođači uglavnom oslanjali na metode pokušaj-pogreška u pravljenju recepata za čokoladu, sve dok ne bi dobili proizvod koji im je bio 'savršen'.

Nakon ovoga, čokoladu ćete voljeti još više!

Istraživanje znanstvenika s Tehničkog sveučilišta u Münchenu, objavljeno je u prestižnom znanstvenom časopisu Journal of Physics D: Applied Physics i bavi se primjenom molekularne dinamike u pronalasku mehanizama pomoću kojih djeluje lecitin u procesu izrade čokolade.

"Uspjeli smo baciti novo svjetlo na mehanizam tog procesa. Molekularna dinamika nam jedino omogućuje da modeliramo na redu veličine nanosekundi i nanometara, a taj proces se događa u minutama ili satima, zapravo", objašnjava Heiko Briesen, autorica studije.

"No, kad postavimo specifično pitanje, poput pitanja kako se molekula lecitina veže za površinu šećera, to se može pokazati vrlo moćnim", dodaje Briesen.

No, njemački znanstvenici nisu jedini koji rade na poboljšanju okusa čokolade, razumijevanju procesa i mehanizama njezine izrade. Ranije ove godine, tim belgijskih znanstvenika otkrio je da neke vrste kvasaca pronađenih u pivu, mogu poboljšati okus čokolade, tako što konzumiraju bijelu pulpu tijekom procesa fermentacije zrna kakaa, koja može narušiti okus čokolade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook