Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve što znamo o funkcioniranju svemira moglo bi se uskoro promijeniti...


U dva eksperimenta u najvećem akceleratoru na svijetu, CERN-ovom Velikom hadronskom sudaraču (LHC) u Ženevi, znanstvenici su opazili nepoznate signale, što bi moglo ukazivati na dosad nepoznatu česticu koja bi mogla predstavljati novu temeljnu česticu u prirodi.

Jedna je pretpostavka da je riječ o čestici koja je teža verzija Higgsovog bozona čime bi se objasnilo zašto postoji masa. Prema drugoj teoriji, nova čestica mogla bi biti graviton, kvant gravitacije čije bi otkriće impliciralo postojanje više dodatnih dimenzija prostora-vremena.

Ipak, signali, registrirani za vrijeme eksperimenata ne mogu se još smatrati otkrićem, upozoravaju znanstvenici.

'Ne možemo izvoditi nikakve zaključke trenutno. No, ako se pokaže točnim, bit će to stvarno veliko otkriće', kazao je jedan od znanstvenika sa sveučilišta u New Yorku Kyle Cranmer.

Za to su potrebne i dodatne informacije koje će se prikupljati do proljeća 2016. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna OVO su najvažniji događaji u znanosti 2013. godine Slika nije dostupna Fizičari nakon Higgsovog bozona razmišljaju o nečem velikom, JAKO VELIKOM

Riječ je o preliminarnim podacima koji su objavljeni u časopisu Nature i predstavljeni na nedavnom seminaru CERN-a.

Francuski fizičar Addam Falkowski je kazao: 'Ako je signal koji smo uhvatili stvaran, onda bi to mogao biti početak novog zlatnog doba fizike elementarnih čestica.'

Rad Hadronskog sudarača, rekordne energije od oko 13.000 GeV, otvara vrata jednom neistraženom području fizike

'Sad se nalazimo u graničnoj zoni, u kojoj nitko ne zna što ćemo pronaći', kazao je talijanski teoretičar fizike Fabio Zwirnera a prenosi Daily Mail.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju