Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoći će u istraživanjima

Znanstvenici razvili PRVI mini mozak!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bečki znanstvenici su razvili mini mozak koristeći ljudske matične stanice koji će promijeniti način istraživanja neuroloških bolesti.

Mini mozgovi dugački su svega 4 milimetara, a napravljeni su od matičnih stanica.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Slika nije dostupna Senzacionalno otkriće Znanstvenici tvrde da mogu hakirati ljudski mozak!

Oni će se prije svega koristiti za pronalaženje odgovora na pitanja vezena uz razvoj i bolesti mozga u ranijoj fazi života.

Unatoč tome što djeluje kao pravi mozak, on nije funkcionalan, a moći će se koristiti isključivo u istraživačke svrhe.

>>Kokain mijenja stanje vašeg mozga nakon prvog uzimanja!

'Zamislite automobil sa motorom na krovu i kotačima na vjetrobranskom staklu. Auto ne možete voziti, ali svi djelovi su ovdje i to je važan znanstveni napredak', kaže Juergen Knoblich, jedan od znanstvenika koji je razvijao mini mozak.

Mini mozak je za sada korišten u istraživanju mikrocefalije - neurološki poremećaj zbog kojeg je glava manje od normalne.

Uzeli su kožne stanice s osoba koje imaju i koje nemaju taj poremećaj. Stanice osoba koje su imale taj poremećaj izrasle su u nešto manje mini mozgove za razliku od osoba koje nemaju taj poremećaj. To je dovelo do zaključka da se matične stanice kod osoba koje imaju poremećaj puno ranije prestanu razvijati, prenosi ABC.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene