Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bečki znanstvenici su razvili mini mozak koristeći ljudske matične stanice koji će promijeniti način istraživanja neuroloških bolesti.


Mini mozgovi dugački su svega 4 milimetara, a napravljeni su od matičnih stanica.

Vezani članci Ekskluzivno istraživanje Nove TV o raspoloženju birača - 11 Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV: Doznajte koji kandidati najbolje stoje kod birača u četiri velika grada Slika nije dostupna Znanstvenici tvrde da mogu hakirati ljudski mozak!

Oni će se prije svega koristiti za pronalaženje odgovora na pitanja vezena uz razvoj i bolesti mozga u ranijoj fazi života.

Unatoč tome što djeluje kao pravi mozak, on nije funkcionalan, a moći će se koristiti isključivo u istraživačke svrhe.

>>Kokain mijenja stanje vašeg mozga nakon prvog uzimanja!

'Zamislite automobil sa motorom na krovu i kotačima na vjetrobranskom staklu. Auto ne možete voziti, ali svi djelovi su ovdje i to je važan znanstveni napredak', kaže Juergen Knoblich, jedan od znanstvenika koji je razvijao mini mozak.

Mini mozak je za sada korišten u istraživanju mikrocefalije - neurološki poremećaj zbog kojeg je glava manje od normalne.

Uzeli su kožne stanice s osoba koje imaju i koje nemaju taj poremećaj. Stanice osoba koje su imale taj poremećaj izrasle su u nešto manje mini mozgove za razliku od osoba koje nemaju taj poremećaj. To je dovelo do zaključka da se matične stanice kod osoba koje imaju poremećaj puno ranije prestanu razvijati, prenosi ABC.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook