Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova vrsta pretjerivanja

Zbog 'selfiesa' porastao broj estetskih kirurških zahvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Popularnost "selfiesa" rezultirala je povećanjem broja estetskih kirurških zahvata na licu, pokazalo je istraživanje američke akademije za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju koje prenose američki mediji.

Istraživanjem je utvrđeno da je svaki treći esteski kirurg zabilježio povećani broj zahtjeva za zahvatima nakon što su pacijenti postali svjesniji svoga izgleda na društvenim mrežama.

Pročitajte i ovo Kirurški tim Zavoda za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split - 2 Veliki uspjeh KBC-a Split Prvi put u Hrvatskoj: Izvadili mu koštanu srž iz potkoljenice i stavili u čeljust da je spase Slika nije dostupna "Iznimno je opasno" Izdano posebno upozorenje za pješake: Poznato koliko je do sada vozila prešlo Pelješkim mostom

"Društvene platforme poput Instagrama, Snapchata i iPhone aplikacije Selfie.im, koje isključivo sadrže fotografije, prisilile su pacijente da se promatraju pod mikroskopom i da se promatraju kritičnije nego prije, kaže predsjednik akademije Edward Farrior.

EKSTREMNI POTEZ Vojni pilot 'kliknuo' selfie usred akcije

"Te su fotografije često prvi dojam koji o sebi nude mlade osobe budućim prijateljima, osobama drugog spola ili poslodavcima i žele se predstaviti najljepšim mogućim licem", kaže Farrior.

Jedan od razloga povećanog broja zahtjeva za estetskim zahvatima je i zlostavljanje (bullying) na društvenim mrežama. Prema kirurzima koji su sudjelovali u istraživanju 69 posto djece i tinejdžera koji su podvrgnuti estetskim zahvatima to je učinilo kao posljedicu bullyinga a 31 posto kako bi spriječilo bullying.

Kirurzi su izvijestili i kako je njih 58 posto zabilježilo povećanje broja operiranih osoba mlađih od 30 godina. Farrior kaže kako je napredak u neinvazivnim metodama estetskih zahvata uključujući tehnologije protiv starenja učinio mogućim odgodu starenja uz zadržavanje prirodnog izgleda a i vrijeme oporavka smanjilo se.

Istraživanje je pokazalo da se žene i dalje češće podvrgavaju estetskim zahvatima od muškaraca i u 2013. na žene je otpadalo 81 posto svih estetskih kirurških zahvata.

Za muškarce najpoželjinje su bile injekcije botoxa, hijaluronske kiseline, transplantacija kose i operacije nosa a za žene zahvati pomlađivanja lica i operacije nosa. Više od 30 posto kirurga uočilo je da raste broj bračnih parova koji se podvrgavaju estetskim zahvatima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene