Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prava enigma

Ribe "zaleđene u trenutku" izludjele internet, možete li vi objasniti ovaj ludi prizor?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svačega se ribiči nagledaju, pa i scena koje na prvu djeluju kao slučajevi za Muldera i Scully.

Alex i Anton Babich zabilježili su prije nekoliko dana na jezeru Wawasee u sjevernoj Indiani izuzetno rijedak prizor - štuku i grgeča omotane pojasom leda debelim nekih trideset centimetara, nađene u takvom položaju da su se brojni upitali kakav se to prirodni fenomen morao dogoditi da su ribe ostale zaleđene u trenutku?

Pročitajte i ovo Stanje na cestama O problemima na cesti Bura puhala i do 180 km na sat: "Vozači ne žele pratiti signalizaciju, prate GPS" Prijelomi zbog skliskih površina - 4 Pripazite! Posljedice leda i skliskih površina: Do poslijepodneva 30-ak ljudi završilo u bolnici

Naime, fotografija koju su Babichi objavili na Facebooku nametnula je gledateljima zaključak da su obje ribe uginule dok je štuka proždirala grgeča, odnosno da je nešto u traptaju oka zamrznulo čitavo jezero.

Pogledajte prizor:

I dok su jedni odgovor pokušali pronaći u fizici i kemiji, odnosno u objašnjenjima kako doista može doći do trenutačnoga leđenja vode (pogledajte u nastavku i taj video), Alex Babich je novinarima ponudio potpuno drugačije tumačenje.

Prema njegovom mišljenju, grgeča je vjerojatno odbacio kakav ribič nezadovoljan njegovom veličinom, te je izvjesno vrijeme plutao na površini vode.

Vidjevši lak plijen, štuka ga je pokušala progutati, ali je pritom uginula jer je napala ribu koja se pokazala kao prevelik zalogaj.

Budući da je grgeč u tom trenutku već bio omotan tankim ledom, vjeruje Babich, upravo je to zarobilo ribe i zadržalo u takvom položaju, dok se debljina pokrova s padom temperatura samo nastavila povećavati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene