Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Da bi riješili misterij i dobili konačan odgovor na pitanje trebat ćemo provesti još istraživanja.


Nova studija zakomplicirala je ideju da su kometi zaslužni za stvaranje oceana na Zemlji, piše The Daily Beast. 

Vezani članci Slika nije dostupna Za samo 6 godina, na Zemlju bi moglo pasti KOLOSALNO čudovište! Slika nije dostupna OVO su najvažniji događaji u znanosti 2013. godine

Naime, jedno od najčešćih objašnjenja je da su vodu u Zemljnim oceanima donijeli kometi koji su 'bombardirali' planet. No, nova studija objavljena u časopisu Science tvrdi kako se voda na kometu 67P/Churyumov-Gerasimenko ne poklapana s onom koja se nalazi na Zemlji. Razina deuterija u vodi kometa tri puta je veća od razine u oceanima.

VIDEO Alarmantno upozorenje: Za 20 godina mora bi mogla ostati bez ribe!

Kometi su kemijski netaknuti, uglavnom nepromijenjeni tijekom 4,5 milijardi godina povijesti Sunčevog sustava, pa neusklađenost u sadržaju deuterija komplicira priču u vodi na Zemlji.

Mešutim, pogrešno je reći da novi rezultati isključuju komete kao izvor oceana. Dijelo, i zato što je ova vrsta mjerenja obavljena za mali broj kometa, pa će se o podrijetlu oceana govoriti još godinama.

VIDEO Spektakularna otkrića ispod mora

Da bi riješili misterij trebamo proučiti puno više kometa i meteorita. Podaci o deuteriju postoje za samo desetak kometa, a svaki novi komet koji možemo poručvati približit će nas razumijevanju priče o nastanku oceana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook