Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upitno je

Kako su nastali oceani? Znanstvenici imaju novu tezu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da bi riješili misterij i dobili konačan odgovor na pitanje trebat ćemo provesti još istraživanja.

Nova studija zakomplicirala je ideju da su kometi zaslužni za stvaranje oceana na Zemlji, piše The Daily Beast. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKO ISTRAŽIVANJE Katastrofalni podaci: Oceani nikad topliji – kao da je u njih bačeno 3,6 milijardi nuklearnih bombi Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Problem uočen na 700 mjesta Klimatske promjene ne prijete samo ljudima: U oceanima nestaje kisika, ugrožen opstanak brojnih vrsta

Naime, jedno od najčešćih objašnjenja je da su vodu u Zemljnim oceanima donijeli kometi koji su 'bombardirali' planet. No, nova studija objavljena u časopisu Science tvrdi kako se voda na kometu 67P/Churyumov-Gerasimenko ne poklapana s onom koja se nalazi na Zemlji. Razina deuterija u vodi kometa tri puta je veća od razine u oceanima.

VIDEO Alarmantno upozorenje: Za 20 godina mora bi mogla ostati bez ribe!

Kometi su kemijski netaknuti, uglavnom nepromijenjeni tijekom 4,5 milijardi godina povijesti Sunčevog sustava, pa neusklađenost u sadržaju deuterija komplicira priču u vodi na Zemlji.

Mešutim, pogrešno je reći da novi rezultati isključuju komete kao izvor oceana. Dijelo, i zato što je ova vrsta mjerenja obavljena za mali broj kometa, pa će se o podrijetlu oceana govoriti još godinama.

VIDEO Spektakularna otkrića ispod mora

Da bi riješili misterij trebamo proučiti puno više kometa i meteorita. Podaci o deuteriju postoje za samo desetak kometa, a svaki novi komet koji možemo poručvati približit će nas razumijevanju priče o nastanku oceana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene