Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neistražena Zemlja

VIDEO Spektakularna otkrića ispod mora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz 5000 planina ispod morske površine, znanstvenici procjenjuju da bi ih mogli otkriti još čak 25.000.

Tisuće planina pod morem, od kojih su neke visoke kilometar i pol, otkrivene su nedavno u dubinama oceana. To je samo još jedan podsjetnik koliko malo znamo o tome što se sve nalazi na dubinama od nekoliko tisuća metara.

Pročitajte i ovo Karinsko more Zaštita i turizam Najmanje more na svijetu: Građani i struka ne vide prepreke da Karinsko more oduzme titulu Mramornome Plastika nasukana na plaži (Foto: AFP) Ugroženost ekoloških sustava Skup i poguban problem: Zagađenje mora plastikom svjetsku ekonomiju godišnje košta više od 2,5 milijardi dolara

Znanstvenici su ih otkrili uz pomoć satelitskih radara. Dave Sandwell, profesor sa 'Scripps Institution of Oceanography', kazao je za BBC News a prenosi Independent, kako je otkriće planina ispod mora od velikog značaja.

'Možda se ne čini tako, no broj planina pod morem raste kako se smanjuje njihova visina. Možda ih otkrijemo još oko 25.000 uz ovih 5000 najviših za koje već sada znamo', pojasnio je.

Morsko dno, a dvije trećine Zemlje je pod vodom, najmanje je istraženo područje naše plane. Dno oceana uglavnom se mapira uz pomoć brodova koji mogu napraviti karte u visokoj rezoluciji mjereći uzvisine na dnu, no zbog činjenice da takvi brodovi mogu prevaliti samo 30 kilometara na sat, do sada je istraženo samo 10 posto oceana na zemlji.

Na dnu oceana otkrivena planina visoka 1100 metara!

Satelitska tehnika puno je brža, bolja, a temelji se na mjerenju oblika oceana, odnosno prema tome kako gravitacija utječe na vodenu površinu na različitom terenu. U najnovijem ispitivanju morskog dna znanstvenici su koristili najmodernije satelite, Jason 1 i CryoStat koji su predviđeni za mjerenje debljine polarnog leda.

Draining the Ocean Basins with CryoSat-2 from Marine Gravity on Vimeo.

 

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene