Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanovnike Michigana u SAD-u iznenadio je nebeski fenomen, od kojeg oblaci na nebu izgledaju kao ogromni mjehurići.


Fenomen mjehuričastih oblaka iznad Michigana u SAD-u snimljen je u ponedjeljak, a meteorolog Jeff Last razriješio je njegov misterij i naveo kako se radi o pojavi poznatoj kao 'mammatus' (lat. dojka), prenosi Daily Mail.

Vezani članci Milan Sijerković (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Predstavljena knjiga Milana Sijerkovića: ''Možete je čitati iznova i iznova'' Trostruko Sunce na nebu (Foto: Screenhot Twitter/CGTN) Kao da su u Star Warsu: Trostruko Sunce na nebu iznenadilo stanovnike

>> FOTO U lovu na vremenske nepogode snimljeni nevjerojatni prizori!

Riječ je o specifično obliku oblaka kojei nije moguće svrstati ni u jednu porodicu oblaka, ali su karakteristični za sve porodice. Mammatus može javiti na bazi oblaka cirusa, cirokumulusa, altokumulusa, altostratusa, stratokumulusa i kumulonimbusa. Ipak, najdojmljiviji su kada se jave na bazi kumulonimbusa. Nastaju kao posljedica velikih razlika u temperaturi između baze i vrha oblaka u uvjetima visoke temperature i velike vlage zraka. Zrak se hladi pri vrhu kumulonimbusa te tone, zbog čega dolazi do kondenzacije.

Stanovnici Michigana redom su se čudili tim oblacima, kao nečem najluđem što su ikad vidjeli na nebu.

Pogledajte video tih neobičnih oblaka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook