Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svijet se više ne mora brinuti kako će ostati bez žitarica, voćki, povrća i drugih jestivih biljaka i namirnica u slučaju apokalipse.


U proteklih šest godina, istraživači diljem svijeta prikupljali su preko 800.000 sjemenki postojećih biljaka, kako bi se zaštitila bioraznolikost Zemlje u slučaju kataklizme globalnih razmjera.

Vezani članci Premijeka Norveške Erna Solberg Zbog proslave rođendana norveška premijerka pod istragom zbog kršenja mjera, jedna izjava bila je dovoljna da se policija baci na posao Krv u epruvetama (Foto: Dnevnik.hr) U Norveškoj troje zdravstvenih radnika u bolnici zbog ugrušaka nakon cijepljenja

Više od 20.000 primjeraka tih prikupljenih sjemenki iz više od 100 svjetskih država, stavljeno je u Globalni trezor sjemenki Svalbard, koji se nalazi u Norveškoj. Od japanskog misoa, varijante ječma, do rijetke crvene okre iz Tennesseja pa preko brazilskog graška i 195 primjeraka divljeg krumpira i cherry rajčica, sve se to nalazi u navedenom trezoru, prenosi Independent.

Otkrijte 9 prijetnji ljudskoj egzistenciji

Izgradnja tog trezora koštala je gotovo 50 milijuna kuna, a dizajniran je tako da može preživjeti globalnu kataklizmu, odnosno nuklearni rat, udar asteroida te ekstremne vremenske neprilike.

Ulaz u trezor nalazi se urezan u lice planine te otamo vodi 125 metara u njezinu dubinu. Tamo se iza četiri seta vakumskih vrata nalaze tri trezora u koje ukupno stanu dvije milijarde sjemenki. Obzirom da se nalazi ispod leda i duboko u planini, sjemenke pohranjene unutra mogu preživjeti i bez klimatizacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook