Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spas za ljudski rod

VIDEO Što se sve nalazi u 'trezoru sudnjeg dana'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet se više ne mora brinuti kako će ostati bez žitarica, voćki, povrća i drugih jestivih biljaka i namirnica u slučaju apokalipse.

U proteklih šest godina, istraživači diljem svijeta prikupljali su preko 800.000 sjemenki postojećih biljaka, kako bi se zaštitila bioraznolikost Zemlje u slučaju kataklizme globalnih razmjera.

Pročitajte i ovo Barentsburg - 3 O jednom se ne govori Ruski grad na europskom otoku zaleđen u vremenu: "Nekada je taj dan bio prijateljski, a sad se događaju čudne stvari, nisam to vidio 25 godina“ Slika nije dostupna Zastrašujući trenutak VIDEO Oči u oči s najvećim mesožderom na Zemlji

Više od 20.000 primjeraka tih prikupljenih sjemenki iz više od 100 svjetskih država, stavljeno je u Globalni trezor sjemenki Svalbard, koji se nalazi u Norveškoj. Od japanskog misoa, varijante ječma, do rijetke crvene okre iz Tennesseja pa preko brazilskog graška i 195 primjeraka divljeg krumpira i cherry rajčica, sve se to nalazi u navedenom trezoru, prenosi Independent.

Otkrijte 9 prijetnji ljudskoj egzistenciji

Izgradnja tog trezora koštala je gotovo 50 milijuna kuna, a dizajniran je tako da može preživjeti globalnu kataklizmu, odnosno nuklearni rat, udar asteroida te ekstremne vremenske neprilike.

Ulaz u trezor nalazi se urezan u lice planine te otamo vodi 125 metara u njezinu dubinu. Tamo se iza četiri seta vakumskih vrata nalaze tri trezora u koje ukupno stanu dvije milijarde sjemenki. Obzirom da se nalazi ispod leda i duboko u planini, sjemenke pohranjene unutra mogu preživjeti i bez klimatizacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene