Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu superheroji, ali...

Otkrijte 9 prijetnji ljudskoj egzistenciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina od 27 svjetski poznatih znanstvenih umova okupila se kako bi udružila svoje znanje za spas ljudske rase - od nas samih.

Pod vodstvom astronoma s Cambridgea, Lorda Martina Reesa, okupili su se velikani poput čuvenog fizičara Stephena Hawkinga i bivšeg šefa znanosti britanske vlade, Roberta Maya, te formirali društvo koje bi trebalo predvidjeti moguće rizike koji bi prijetili uništenjem čovječanstva i spriječiti da do njih i dođe.

Pročitajte i ovo Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku Slika nije dostupna Slijedi nam 7-godišnje razdoblje kušnje? Evo ga opet: Kršćanski numerolog koji je tvrdio da će sudnji dan biti 23. rujna ima - novi datum

>> Napadi 11. rujna 2001.: Ovako je tekao dan koji je promijenio svijet

Od devastirajućih hakerskih napada od strane terorista koji koriste interent za širenje kaosa, do oslobađanja umjetno stvorenih bolesti i računala-ubojica, ti znanstvenici upozoravaju kako nas ne čeka ružičasta budućnost.

U fazi 'embrija'

Okupili su se pod nazivom Cambridge centar za studije vanjskih rizika (CSER) i njihov rad bi trebao omogućiti budućim generacijama da mirnije spavaju noću. Planiraju osmisliti načine kako osigurati dugoročnu budućnost čovječanstvu.

'Projekt je još uvijek u fazi embrija, ali tražimo sredstva iz više izvora, a učvrstili smo i našu međunarodnu mrežu savjetnika', ističe Rees, a prenosi Daily Mail.

Mainfest akademika s Oxforda, Imperiala, Harvarda i Berkeleya je jasan: Mnogi znanstvenici su zabrinuti da bi razvoj ljudske tehnologije mogao uskoro predstavljati nov rizik na razini istrebljenja naše čitave vrste.

Ovisnost o tehnologiji je slabost

'Najmanje smo svjesni tehnoloških prijetnji', napominje profesor David Spiegelhalter s Cambridgea. Naša ovisnost o tehnologiji je ono što nas čini ranjivima, dodaje.

Napravljen je i popis potencijalnih rizika po čovječanstvo, a među njima se nalaze i neka već poznata predviđanja, poput nuklearne apokalipse ili udara asteroida.

1. Inteligentna tehnologija: Mreža računala mogla bi razviti vlastitu inteligenciju. Strojevi bi mogli usmjeravati resurse prema vlastitim ciljevima i suprotno ljudskim potrebama, a tu se ponajviše misli na hranu, što bi ugrozilo opstanak ljudske vrste.

2. Cyber napadi: Energetske mreže, kontrola leta, bankarenje i komunikacije sve ovise o međusobno povezanim računalnim sustavima. Ako ti sustavi padnu zbog hakerskog djelovanja neprijateljskih nacija ili terorista, izazvana paraliza mogla bi rezultirati slomom društva kakvog poznajemo.

3. Umjetno proizvedena bolest: Super-virus stvoren od čovjeka ili bakterija, koji pobjegnu iz laboratorija uz pomoć terorista i za koje ne postoji lijek, mogli bi usmrtiti milijune ljudi.

4. Sabotaža opskrbe hranom: Efikasne distribusijske mreže hrane znače kako većina zemalja zapadnog svijeta zapravo ima zalihe hrane isključivo za narednih 48 sati. Bilo kakvo ometanje tih distribucijskih mreža izazvalo bi široku paniku i stampeda po prehrambenim trgovačkim lancima.

5. Ekstremna klima: Kako se Zemlja nastavlja zagrijavati, dolazimo do prekretnice u kojoj se čitav proces počinje gomilati te se pokreću nepovratne i sve gore prirodne katastrofe.

6. Brzo šireća pandemija: Međunarodne putničke linije znače kako bi se novi soj virusa, primjerice mutiran od životinja, mogao prenijeti po čitavom svijetu u samo nekoliko dana, uzimajući živote milijuna prije nego li se uspije prizvesti cjepivo ili drugi oblik lijeka.

7. Rat: Rastuća populacija na Zemlji polako ističe potrebu za sve većim resursima pitke vode i hrane. Nacije bi mogle ratovati kako bi zaštitile ili preotele ta dva ključna resursa u budućnosti.

8. Nuklearna apokalipsa: Nacije koje posjeduju nuklearne bojeve glave lansiraju ciljane napade i izazivaju sveopći rat te apokaliptične brojke mrtvih diljem svijeta. Tu postoji i bojazan da takvo oružje padne i u ruke terorista.

9. Udar asteroida: Vjeruje se kako je ogroman asteroid zapečatio sudbinu dinosaura, a mnogi vjeruju kako niti čovječanstvo ne očekuje drugačija sudbina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene