Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Minijaturna poštanska marka predstavljena kao najpoznatija na svijetu, izdana u 19. stoljeću u bivšoj Britanskoj Gvajani, mogla bi na dražbi u New Yorku potući sve rekorde.


Jedini primjerak, One-Cent Magenta (purpurno crvena marka od jednog centa), procijenjen je između 10 i 20 milijuna dolara, daleko iznad sadašnjeg rekorda od 2,2 milijuna dolara za poštansku marku prodanu na dražbi.

Vezani članci Kristen Stewart i Dylan Meyer (Foto: Profimedia) Ne gubi vrijeme: Slavna glumica uhvaćena kako razmjenjuje poljupce s novom djevojkom Crkva u New Yorku (Foto: AFP) New York: 70 ljudi podnijelo tužbe za zlostavljanje protiv Rimokatoličke crkve

"Ako se proda prema procjeni bit će to najskuplja poštanska marka ikada prodana" na svijetu, istaknula je u utorak aukcijska kuća Sotheby's dodajući da prodaja izaziva "priličnu dozu zanimanja".

FOTO Ovo bi mogao postati najskuplji predmet na svijetu

Osmerokutna marka, izdana 1856., često postiže rekorde. Već je triput prodana na dražbi i "svaki je put potukla rekord za jedini primjerak marke", tvrdi Sotheby's. Njezina rijetkost i njezina povijest dodaju joj nešto "čarobno", navodi aukcijska kuća.

Sredinom 19. st. Britanska Gvajana, engleska kolonija na sjevernoj obali Južne Amerike, dobivala je marke brodom iz Engleske. Ali 1856. jedna je isporuka kasnila što je postavilo problem poštanskim pošiljkama u čitavoj koloniji. Šef pošte zatražio je od tiskara lokalnog dnevnika Royal Gazette da mu proizvedu marke: poštanske marke od jednog centa i četiri centra purpurno crvene te plave marke od četiri centra.

Nekoliko maraka od četiri centa još postoji ali samo je jedan primjerak One-Cent Magenta dosad sačuvan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook