Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Vrijednosti između 10 i 20 milijuna dolara

FOTO Ovo bi mogao postati najskuplji predmet na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uspije li se prodati po predviđenoj cijeni, ova markica će postati najskuplji predmet na svijetu, s obzirom na veličinu i težinu. Posljednja najskuplja markica prodana je za 1,3 miliujuna dolara.

Poštanska markica iz doba kada je Britanija kolonizirala Gvajanu, državu na severnoj obali Južne Amerike, 17. lipnja će se naći na aukciji, a njezina se vrijednost procjenjuje na iznos između 10 i 20 milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Umjetnine - 3 nastala prije 137 godina Dobra investicija: Najskuplja slika Vlahe Bukovca na aukciji u Zagrebu Ilustracija oboren rekord Ovo je najskuplji viski na svijetu, prodan je za vrtoglavu cifru

Uspije li se prodati po predviđenoj cijeni, ova markica će postati najskuplji predmet na svijetu, s obzirom na veličinu i težinu. Posljednja najskuplja markica prodana je za 1,3 miliujuna dolara, piše portal B92.

FOTO Znanstvenici s Harvarda: 'Korice ove knjige izrađene su od ljudske kože'

Za ovako visoku cijenu zaslužna je bogata povijest ove markice kao i njezin put do posljednjeg vlasnika. Markicu je navodno stvorio novinski izdavač kada je britanska kolonija ostala bez pravih markica 1856. godine.

Priča seže u daleku 1873. godinu kada ju je mladi sakupljač markica, Luis Vernon, pronašao među pismima svojeg ujaka. Kako je bila sva umrljana te savijenih uglova, Vernon ju je prodao za samo 6 šilinga, nešto malo više od 8 kuna. Preprodavač koji je kupio markicu navodno mu je rekao kako riskira dajući mu toliko puno novaca za markicu koja je oštećena.

Amerikanci grade 'LAŽNI GRAD'

Još jedan zapis o ovoj markici seže u 1880. godinu kada ju je kupio tada jedan od najmoćnijih ljudi u Europi, Philip Ferrari de La Renotière, koji je markicu pridružio svojoj bogatoj zbirci koju je čuvao samo za sebe. Nikada nijedan predmet nije izložio niti prodao. Svoju kolekciju je planirao ostaviti Poštanskom muzeju u Berlinu, no prije njegove smrti, Francuska je zaplijenila svu njegovu imovinu, zajedno sa bogatom kolekcionarskom zbirkom koju je rasprodala 1992. godine. Tada je markica postala vlasništvo još jednog strastvenog kolekcionara, Arthura Hinda koju ju je kupio za 7.343 funte (oko 70 tisuća kuna),

Devedesetih se godina pojavila još jedna ovakva markica, no Hind je kupio i drugu te je spalio, nebi li postao jedini vlasnik jedne takve markice.

Do 1935. godine njezina vrijednost iznosila je 40.000 dolara, a Vernon, koji je markicu prvi pronašao, bio je zbunjen količinom novca koju su tadašnji kolekcionari bili spremni da ponude za, kako je rekao, 'mali komadić papira koji je nekada bio u njegovom vlasništvu'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene