Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otkrivena je tajna 'letećih' azijskih zmija. Njihovo tijelo u zraku proizvodi aerodinamične pokrete koji imomogućuju da lete, a ne da usporavaju pad na zemlju, kao što se to do sada mislilo.


Znanstvenici sa američkog sveučilišta Virginia Tech istraživali su ovu specifičnu pojavu snimajući zmije kako skaču s tornja visokog pet metara. Tijelo zmija znanstvenici su obojali bijelom bojom kako bi lakše pratili njihove pokrete.

Vezani članci Vozači čekaju na testiranje na koronavirus u Aucklandu Zbog tri slučaja zaraze na tri dana blokirali grad od 2 milijuna ljudi. Stručnjaci: "Ova strategija ima prednosti, ali za dijelove svijeta je prekasno" Zmija na cesti Bijela zmija izazvala kaos na cesti: Nitko je nije mogao ignorirati, ali nikome nije palo na pamet da je pregazi

Zmije, inače latinskog naziva Chrysopelee paradisi, spremno su skakale s tornja prema tlu, a snimanje njihovog skoka pokazalo je kako se one služe osnovama aerodinamike prilikom boravka u zraku.

>> VIDEO: Starac jede žive zmije

>> Koga pozvati kad vam u kuću bane zmija?

'Prednji dio tijela u zraku im je prilično ukrućen te se samo pomiče lijevo-desno, dok sve pokrete obavljaju repom koji se pomiče gore-dolje i to s jakim intenzitetom. Isto tako, tijelo im nije u potpunosti horizontalno položeno već se nalazi pod stupnjem od 25 stupnjeva što im omogućuje duži skok i lakši doskok', istaknuo je Jake Socha, voditelj ovog istraživanja.

Ovim rezultatima američki su znanstvenici dokazali kako zmije ne skaču slučajno već se svojom vještinom koriste kako bi lakše lovile. Već od ranije one predstavljaju veliku opasnost u šumama istočne Azije u kojima su zabilježeni i skokovi između dva stabla u dužini od 25 metara.