Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici uspjeli dokazati

VIDEO: Otkrivena tajna 'letećih' zmija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkrivena je tajna 'letećih' azijskih zmija. Njihovo tijelo u zraku proizvodi aerodinamične pokrete koji imomogućuju da lete, a ne da usporavaju pad na zemlju, kao što se to do sada mislilo.

Pročitajte i ovo Zmija, ilustracija - 5 I one traže zaklon Što učiniti ako vam u kuću ili stan uđe zmija? "Izdvojio bih jednu specifičnu situaciju" Bjelica i mlada crnokrpica bjelica i crnokrpica FOTO Čak dvije intervencije zbog zmija u Zagrebu: "Ugmizala je ljudima u kuću, završila je u loncu!"

Znanstvenici sa američkog sveučilišta Virginia Tech istraživali su ovu specifičnu pojavu snimajući zmije kako skaču s tornja visokog pet metara. Tijelo zmija znanstvenici su obojali bijelom bojom kako bi lakše pratili njihove pokrete.

Zmije, inače latinskog naziva Chrysopelee paradisi, spremno su skakale s tornja prema tlu, a snimanje njihovog skoka pokazalo je kako se one služe osnovama aerodinamike prilikom boravka u zraku.

>> VIDEO: Starac jede žive zmije

>> Koga pozvati kad vam u kuću bane zmija?

'Prednji dio tijela u zraku im je prilično ukrućen te se samo pomiče lijevo-desno, dok sve pokrete obavljaju repom koji se pomiče gore-dolje i to s jakim intenzitetom. Isto tako, tijelo im nije u potpunosti horizontalno položeno već se nalazi pod stupnjem od 25 stupnjeva što im omogućuje duži skok i lakši doskok', istaknuo je Jake Socha, voditelj ovog istraživanja.

Ovim rezultatima američki su znanstvenici dokazali kako zmije ne skaču slučajno već se svojom vještinom koriste kako bi lakše lovile. Već od ranije one predstavljaju veliku opasnost u šumama istočne Azije u kojima su zabilježeni i skokovi između dva stabla u dužini od 25 metara. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene