Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pet sanduka viskija i dva sanduka brandija otkrio je tim istraživača u baraci na Antarktiku kojom se služio slavni istraživač Ernest Shackelton prije stotinjak godina.


Neki su sanduci koji se u kolibi nalaze od 1909. godine zaleđeni, ali istraživači kažu da su prilično sigurni da se u njima nalaze netaknute boce viskija i brandyja, piše AP. Voditelj tima Al Fastier kazao je kako su mislili da se ondje nalaze dva sanduka viskija, ali su se iznenadili kada su vidjeli da ih ima čak pet. Grupacija Whyte & Mackay koja se bavi prodajom pića, potaknula je potragu za pronalaskom davno izgubljenih uzoraka škotskog viskija kako bi testirali uzorke i odlučili hoće li ponovno početi proizvoditi piće po starom receptu.

Fastier je kazao kako su sanduke još 2006. pronašli radnici ispod daski poda kolibe, ali su bili preduboko u ledu. Njegov tim složio se da će probiti led i pokušati izvaditi neke boce, iako ostale moraju ostati ispod barake pod dogovorenim Smjernicama očuvanja, o kojima je sporazum donijelo 12 nacija Antarktika. ‘Već smo izvadili dvije kutije i bili smo veoma zadovoljni sami sobom’, rekao je Fastier. ‘A onda smo pogledali kroz sloj leda iza druge kutije i mogli smo vidjeti riječ ‘whisky’.

Vezani članci Kim Kardashian (Foto: Profimedia) Bivši dečko Kim Kardashian s kojim ima pornić otkrio nove detalje: "Jela bi tijekom seksa i pričala s mamom" Slika nije dostupna NASA objavila snimke: Prvi put snimljen ledanjak koji pluta oceanom

Ekspedicija Scackeltona na Južni je pol s obale sjevernog Antarktika putovala od 1907. do 1909. godine. No, ostali su bez zaliha i morali se vratiti kada su bili udaljeni oko 160 kilometara od svog cilja. Ekspedicija je otplovila 1909. i ostavila sve iza sebe, uključujući viski i brandi. Richard Paterson, iz tvrtke Whyte and Mackayja, koja je opskrbila Shackletona viskijem, opisao je ono što je otkriveno kao ‘darom s neba za ljubitelje viskija'. 'Sigurno izvađena i analizirana, originalna smjesa mogla bi se replicirati. S obzirom na to da originalni recept više ne postoji, ovo bi moglo otvoriti vrata u povijest’, rekao je Paterson.