Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jeruzalem. Stari je grad kršćanima, muslimanima i židovima svet. Na tako malo mjesta toliko razlika, toliko sukoba, toliko težnji da stari grad pripadne upravo svakoj od tih vjera.


Iako sveto mjesto za sve religije, ni ovaj stari grad nije mogao odolit suvremenim tehnologijama. Ovdje sve ima svoju cijenu, a to treba nekako iskoristiti.

Vezani članci Provjereno: Ruski rulet s derutnim zgradama u Sisku - 4 Oni u svojim kućama ne mogu živjeti zbog potresa, ali ne zato što su oštećene: ''Najbliži pojam je jadan osjećaj...'' Sisak: Zbog opasnosti od zaštićene zgrade u ruševnom stanju ne mogu živjeti u svojim domovima - 4 Suluda priča iz Siska - vlasnik želi srušiti oštećenu zgradu, konzervatori ne daju, a susjedne kuće imaju crvenu naljepnicu iako nemaju ni ogrebotinu: "Je li vrjednije kulturno dobro ili naš život?"

Koliko su ovdje vjere pomiješane, pokazuje primjer Omarovog minareta i Kristova groba koji su udaljeni smao nekoliko metara.

Kada je Isus skinut s križa, stavljen je, položen je na kamen koji je kršćanima, katolicima nešto najsvetije. Ovdje dolaze, stavljaju krunice i mole i na taj način iskazuju svoju vjeru. Ovom crkvom inače upravljaju armenci. Kako se kršćani nisu mogli stoljećima dogovoriti tko će zaključavati ova vrata, ključeve ove crkve drže arapi i tako već stotinama godina. Snimku Kristova groba možete pogledati OVDJE.

Cijelu priču pogledajte u Provjerenom, večeras u 22.45 na Novoj TV.