Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz pomoć matičnih stanica

Veliki korak unaprijed u liječenju gubitka sluha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski znanstvenici objavili su da su napravili veliki korak naprijed u liječenju gubitka sluha nakon što je uz pomoć matičnih stanica prvi put obnovljen sluh kod neke životinje

Sluh je kod gerbila, vrste miševa, djelomično obnovljen kada su živci u uhu koji prenose podražaje do mozga obnovljeni stvaranjem novih živčanih stanica, objavljeno je u stručnom časopisu Nature.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

>> Pogledajte reakciju gluhog dječaka koji je prvi put čuo majčin glas!

No, liječenje čovjeka tom metodom još je daleka budućnost. Znanstvenici su koristili matične stanice iz ljudskih embrija kako bi nadomjestili oštećene spiralne ganglije koji prenose podražaj zvuka iz unutarnjeg uha u mozak. Te su stanice potom usađene u unutarnje uho 18 gluhih gerbila. Tijekom deset tjedana sluh se počeo oporavljati i do kraja istraživanja postignuto poboljšanje doseglo je 45 posto normalnog sluha.

Kod čovjeka bi to značilo da od toga da ne čujete kamion kako prolazi ulicom dođete do toga da čujete razgovor, kazao je dr. Marcelo Rivolta koji je radio na istraživanju. Ne radi se o potpunom izliječenju jer se vjerojatno ne bi čuo šapat no zasigurno bi se mogao voditi razgovor u sobi, dodaje. Gerbili su korišteni jer imaju slični raspon sluha kao čovjek.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene