Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umrla je posljednja pripadnica plemena s Andamanskog otočja u Indijskom oceanu, koje pripada jednoj od najstarijih kultura na svijetu, objavila je organizacija Survival International.


Organizacija za zaštitu urođenika, sa sjedištem u Londonu, objavila je smrt Boe Sr, u dobi od otprilike 85 godina. Ona je bila posljednja govornica jezika 'bo', jednog od deset jezika Velikih Andamana.

Vezani članci Dječji vrtić - 4 Najmlađi grad u Hrvatskoj kao primjer: Drugi muku muče s listama čekanja, kod njih za svako dijete ima mjesta u vrtiću Slika nije dostupna U 114. godini umrla najstarija stanovnica Teksasa

Procjenjuje se da su govornici 'boa' živjeli na otocima Andaman 65.000 godina. Na početku je bilo 10 različitih plemena, među kojima Bo, s 5000 osoba prije britanske kolonizacije 1858. Većina je ubijena ili podlegla bolestima koje su donijeli kolonizatori.

Boa Sr bila je najstarija stanovnica Velikih Andamana koji trenutno broje tek 52 osobe. 'Sa smrću Boe Sr i nestankom jezika 'bo', jedinstveni dio našeg društva tek je uspomena', izjavio je Stephen Cory, direktor Survival International. Stanovnici otoka Andaman u preživljavanju ovise većinom o pomoći indijskih vlasti. (Hina)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju