Evo što možete učiniti kako biste smanjili otpad od hrane u vlastitom kućanstvu

Galerija PR PR PR +2 PR

 U kontejnerima za smeće u zemljama Europske unije završi čak 88 milijuna tone hrane godišnje, što je otprilike 20 posto sveukupno proizvedene hrane. Što se tiče Hrvatske, godišnje se baci čak 380.000 tona upotrebljive hrane. Najčešći razlog za bacanje hrane koja je još upotrebljiva krije se u činjenici da ljudi nisu dovoljno upoznati s pojmovima poput „najbolje upotrijebiti do“ i „upotrebljivo do“, ali ni educirani o načinima, odnosno postupcima, kojima mogu produžiti rok trajanja određenih prehrambenih namirnica u svojim kućanstvima.

Vezani članci Bacanje hrane: Ilustracija - 4 Znate li koliko hrane godišnje bacimo? Ovo su korisni savjeti za ublažavanje te pošasti - "Teško je baš, nekad ne ide" Aktivisti Greenpeacea održali prosvjed ispred Inine zgrade ''Ivana D – dvije godine nebrige'': ''Planira li Ina oboriti i preostalih 19 platformi na dno Jadrana?''

Ovaj globalni problem ozbiljno ugrožava okoliš, posebice vode, te utječe na povećane gubitke energije. Kako bi se smanjilo nepotrebno bacanje hrane, dovoljno je bolje i racionalnije koristiti namirnice koje svakodnevno upotrebljavamo. Smanjenje otpada od hrane dovelo bi do manje proizvodnje hrane, a samim time i do veće zaštite okoliša, što će rezultirati čišćom ostavštinom za buduće generacije.

PR PR

Pet savjeta kako smanjiti rasipanje hrane u kućanstvu

1. Planirajte kupnju. Isplanirajte obroke za cijeli tjedan. Provjerite namirnice koje imate u hladnjaku i na policama, a tek potom napravite popis preostalih potrebnih namirnica. Taj popis ponesite sa sobom u kupovinu i ne kupujte kada ste gladni jer ćete u tom slučaju kupiti više nego vam je zaista potrebno.

2. Provjerite datume. Ukoliko namirnice na kojima je naznačen kratak rok trajanje ne namjeravat pojesti odmah, radije odaberite one s dužim rokom trajanja ili ih jednostavno kupite kada vam zaista budu potrebne. Također, vodite računa o značenju datuma na oznakama – „upotrijebiti do“ znači da je hrana sigurna za konzumiranje do navedenog datuma, dok oznaka „najbolje upotrijebiti do“ označava datum do kojeg proizvod zadržava očekivanu kvalitetu, ali ona se može konzumirati i nakon datuma otisnutog na proizvodu, samo treba provjeriti njezinu hrskavost, boju i miris.

PR PR

3. Pravilno održavajte svoj hladnjak. Provjeravajte brtve i temperaturu hladnjaka. Kako bi hrana ostala dugo svježa, treba je pohraniti na temperaturi od 1 do 5 °C. Osim toga, namirnice koje ste tek kupili rasporedite u stražnji dio hladnjaka, a proizvode koji su tamo već neko vrijeme prebacite sprijeda. Na taj način smanjit ćete mogućnost da u svojem hladnjaku pronađete pljesnive proizvode.

4. Zamrzavajte hranu. Ako vam je dovoljna manja količina kruha, ostatak zamrznite te potrebnu količinu izvadite nekoliko sati prije obroka. Nadalje, zamrznite višak kuhane hrane te si tako osigurajte gotovo obrok za dane kada ste preumorni za kuhanje.

PR PR

5. Pretvorite ostatke u gnojivo. Budući da bacanje hrane nije uvijek moguće izbjeći, zašto ostatke voća i povrća ne biste stavljali u jednu, posebno za to namijenjenu posudu? Tako ćete nakon nekoliko vremena imati bogat i dragocjen kompost za svoje sobno ili vrtno bilje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju