Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRAMPUSLAUF

Svetomartinski krampusi

PR
PR
Aktualno Galerija PR PR PR PR PR PR PR PR +0 PR Galerija 1/5 >>
Svetomartinski krampusi su udruga građana u Svetom Martinu na Muri osnovana sa ciljem promicanja i promocije tradicionalnog obilježavanja dana Svetog Nikole, predstavljanja tradicionalne maske i odijela Svetomartinskog Krampusa te promicanja i predstavljanja kulture općine Sveti Martin na Muri.

 Cijela priča počinje 2010. godine kad se osnuje udruga a na poticaj nekoličine članova za oživljavanjem tradicije pohoda Svetog Nikole i njegovih krampusa večer uoči samog dana Svetog Nikole koji se svake godine obilježava 06.12. Tako po tradiciji koja se prenosi sa koljena na koljeno sva djeca čiste čizmice i dobra djeca budu darovana od Svetog Nikole a sva neposlušna i zločesta djeca dobivaju šibu od kramusa koji dolazi sa Svetim Nikolom. Svake godine članovi udruge organiziraju pohod po kućama i darivanje djece te međunarodni Krampslauf organizirani za posjetitelje na kojem gostuju gupe sa nekoliko stotina krampusa iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Italije i Njemačke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RIBARSKA ANALIZA PRESUDE Oglasili se i savudrijski ribari o odluci Arbitražnog suda: "Mislim da će doći do rata" Slika nije dostupna Reorganizacija pravosuđa Miljenić: 'Situaciju u pravosudnom sustavu hitno treba mijenjati'

PR PR

Udruga Svetomartinski krampusi ima 20 krampusa, Svetog Nikolu, anđele i sekciju mlađi krampusi. Članovi udruge su posebni po tome, što su jedni od rijetkih sa originalnom idejom a ujedno su i prva organizacija krampusa u Hrvatskoj te je samim osnivanjem udruge nastao veliki interes mještana a pogotovo djece i mladih. Krampusi imaju drvene maske ukrašene sa životinjskim rogovima i grivom, a njihova odijela sašivena su od kože različitih životinja. Maske jednim djelom rade sami, neke kupuju a oko nekih dijelova im pomažu razni umjetnici i majstori, pa tako izrada maske i odijela traje mjesec dana.

PR PR

Kako je nastala ideja o krampusu? Vele dečki da već od malena znaju za krampuse. Krampusi su ih uvijek plašili ali su oni jedva čekali svako novo Nikolinje. Tradicija s krampusima je posljednjih godina počela izumirati, te su oni odlučili spriječiti još jednu tradiciju da ode u zaborav. Tako su tražeći nove ideje o krampusima došli u kontakt sa nekoliko udruga iz Austrije, Slovenije, Italije i Njemačke. Udruga je do sada gostovala u Austriji, Sloveniji te diljem Hrvatske, te su sa preko tisuću drugih krampusa strašili i plašili na legendarnim pohodima krampusa.

Za sve znatiželjne imaju facebook i internet stranicu www.svetomartinski-krampusi.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene