Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reorganizacija pravosuđa

Miljenić: 'Situaciju u pravosudnom sustavu hitno treba mijenjati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nešto izmijenjen, prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava u Saboru će se naći najvjerojatnije do 8. svibnja.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je u petak da će se prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava u Saboru naći najvjerojatnije do 8. svibnja, nešto izmijenjen u odnosu na početni prijedlog.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Najteža odluka Ustavnog suda Dnevnik Nove TV doznaje pozadinu donošenja krucijalne odluke o Milanoviću: "Lomila su se koplja zbog jedne stvari" Đorđe Gardašević, ustavni stručnjak Sporna odluka Ne stišavaju se reakcije na Ustavni sud: Stručnjak objasnio u čemu je problem

Ministar Miljenić je na Zboru Udruge hrvatskih sudaca (UHS) u Svetom Martinu na Muri kazao kako se izmjene odnose na činjenicu da će svaka županija imati općinski sud, te da će se Zagreb sudski podijeliti na dva, umjesto na tri dijela. Dodao je da i dalje u prijedlogu stoji podjela Hrvatske na 15 pravosudnih područja.

Bruxelles: Hrvatsko pravosuđe među najlošijima je u Europskoj uniji

Vezano uz korekcije početnog prijedloga, predsjednik UHS-a Đuro Sessa izrazio je zadovoljstvo što je prihvaćen dio sugestija Udruge, ali je i dalje mišljenja da reorganizacija cijelog pravosudnog sustava nije dobra. Smatra da s reformom treba ići postupno, odnosno isprobati reorganizaciju na nekoliko županija i vidjeti kako će to funkcionirati.

'S reformom se ide dosta hrabro bez potrebnih empirijskih istraživanja. Mislim da postojeća mreža sudova u sadašnjoj mjeri nije toliko financijsko opterećenje za proračun. S druge strane, predložena reforma otežat će strankama mogućnost pristupa sudu te će im povećati u jednoj mjeri troškove, a time i državnom budžetu', ocijenio je Sessa.

Dodao je da u ovom trenutku nema pokazatelja koji ukazuju da će reorganizacija dovesti do ciljeva koji su pretpostavljeni, ali i neupitni, a to su smanjenje trajanja sudskih postupaka i racionalizacija troškova. Nema ni dostatnih sredstava za stvarno okrupnjavanje sudova, kazao je.

Odgovarajući na prigovore, ministar je rekao kako situacija u pravosudnom sustavu nije zadovoljavajuća te je treba mijenjati, a ne slaže sa stavovima sudaca da s reformom treba ići postupno, odnosno prvo je isprobati u pojedinim županijama.

'Prijedlog će uskoro doći u Sabor i on će se izglasati ili neće. No, bez zajedničke suradnje nema smisla ići u reformu koja je predstavljena svim predstavnicima sudbene vlasti u Hrvatskoj. Nisam dobio nekakve posebne negativne reakcije i zato se s reformom ide', poručio je Miljenić.

Afera elitne prostitucije postala najbrže rješeni pravosudni slučaj u Hrvatskoj

Što se tiče Vladine uredbe o plaćama sudaca, odnosno o smanjenju plaća, te najava ocjene ustavnosti te odluke, ministar je kazao da se izvršna vlast ne može i ne želi miješati u donošenje odluka, ali da je odgovorna za trošenje novca.

'Što se tiče plaća mi kao društvo možemo platiti koliko imamo. Da li je forma ustavna ili neustavna, a mislim da je ustavna, o tome će odlučiti Ustavni sud. Bitniji je sadržaj, odnosno da su plaće smanjenje svima. I dalje postoji razlika od pet do šest posto između dužnosničke i pravosudne plaće u korist pravosudne. Možda mislimo da su nam plaće premale, ali, recimo, moja je plaća u pravosuđu 150-ta po iznosu, ali ja se ne bunim', poručio je Miljenić.

Naglasio je kako su plaće takve kakve jesu, u skladu s mogućnostima, izrazivši nadu da će biti bolje te da će se stvoriti uvjeti da plaće u budućnosti rastu.

Na Sessin upit namjerava li Vlada u budućnosti osnovicu sudačke plaće određivati zakonom, umjesto uredbom, Miljenić je odgovorio da je reguliranje tog pitanja uredbom ili zakonom u stvarnosti, izuzev forme, isto.

Prije početka Zbora, Sessa je novinarima izjavio da je situacija u sudstvu takva da postoji velika neizvjesnost i uznemirenost među sucima, a da se, s druge strane, dovoljno ne uvažava njihovo mišljenje. 'Funkcioniranje cjelokupnog sustava sudstva u ovom trenutku počiva na entuzijazmu, koji postoji, ali sustav tako ne može dugo funkcionirati', zaključio je.

Udruga hrvatskih sudaca okuplja gotovo dvije trećine svih sudaca u Hrvatskoj, oko 1.300 članova, a članstvo je dobrovoljno. U radu samog Zbora u Svetom Martinu na Muri sudjelovalo je 130 delegata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene