Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što se događa

Svemiru nedostaje svjetla?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U svemiru je manje ultraljubičastog svjetla nego se mislilo.

Čini se da u svemiru nedostaje izvanredna količina ultraljubičastog svjetla, otkrili su znanstvenici, prenosi space.com.  Naime, novi podaci do kojih se došlo pomoću svemirskog teleskoha Hubble, te računalne simulacije pokazuju da je u svemiru manje svjetla nego se mislilo.

Potencijalni razlog ovog nedostatka svjetlosti mogla bit biti tajanstvena crna tvar koja čini najveći dio mase u svemiru. Jednostavnije objašnjenje bilo bi da ultraljubičasta svjetlost iz galaksija bježi lakše nego se dosad mislilo, pokazalo je novo istraživanje.

Pročitajte i ovo Ines Ivančić i Sanja Vištica - 3 Nezamjenjivi, a nemaju sredstva Zagrebu prijeti 30 puta jači potres od onog u ožujku, a oni jedva krpaju kraj s krajem: "Ostali smo bez podataka koji vrijede zlata" Slika nije dostupna Nepokolebljiva UPRAVLJA AVIONOM Rođena je bez ruku, ali to je nije spriječilo da obara rekorde

'Ebola je možda došla iz svemira!'

Znanstvenici ovaj deficit ultraljubičastog svjetla povezuju s nedovoljnom proizvodnjom fotona.

'U modernoj astrofizici vrlo rijetko se nalaze neusklađenosti poput one o kojoj ovdje govorimo. Kada uočite jednu takvu, znate da postoji mogućnost učenja nečeg novog o svemiru, a to je nevjerojatno', tvrdi Juna Kollmeier. Koautor studije David Weinberg rekao je da još nisu sigurni o čemu se radi, ali da barem znaju da ono što su mislili da znaju o svemiru nije istina. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene