Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živjela prije 3.500 godina

Skenirali mumije: Egipatska princeza prva imala srčanu bolest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatska princeza Ahmose-Meryet-Amon, koja je živjela prije 3.500 godina, prva je osoba za koju se zna da je imala srčanu bolest.

Liječnici vjeruju kako bi princeza, da živi u današnjem vremenu, morala ići na ugradnju srčane premosnice. Sken njezine mumije pokazao je da je imala začepljenja arterija koje vode do srca, mozga, trbuha i nogu.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Uoči svjetskog dana srca stručnjaci upozoravaju da se većina bolesti srca i krvnih žila može spriječiti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uoči dana srca Čudesni mišić bez kojeg nema života: U nekoliko koraka doznajte u kakvom je stanju vaše srce

Kažu da njezin slučaj pokazuje da je srčanih bolesti bilo i prije modernog načina života. Istraživači su analizirali ostatke 52 mumije, uključujući i princezinu, a skenirali su ih u nacionalnom muzeju u Kairu.

>> Egipat: Otkrivena mumija žene umrle prije 2300 godina

Prema rezultatima, problemi sa začepljenjem arterija zabilježeni su kod polovice skeniranih mumija, piše BBC. 'Princeza je imala prehranu puno zdraviju od nas, jela je voće, povrće i ribu koje je bilo puno u Nilu. Tada nije bilo cigareta, ispušnih plinova ni struje. To nam pokazuje da postoji još neki tajni faktor koji utječe na bolesti srca, a za koji mi još ne znamo', rekao je dr. Gregory Thomas.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene