Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Egipatska princeza Ahmose-Meryet-Amon, koja je živjela prije 3.500 godina, prva je osoba za koju se zna da je imala srčanu bolest.


Liječnici vjeruju kako bi princeza, da živi u današnjem vremenu, morala ići na ugradnju srčane premosnice. Sken njezine mumije pokazao je da je imala začepljenja arterija koje vode do srca, mozga, trbuha i nogu.

Vezani članci Slika nije dostupna Sjetite se ovog dečka svaki put kada kažete 'ja to ne mogu' Slika nije dostupna Iskreno, koliko dugo već sjedite za stolom?

Kažu da njezin slučaj pokazuje da je srčanih bolesti bilo i prije modernog načina života. Istraživači su analizirali ostatke 52 mumije, uključujući i princezinu, a skenirali su ih u nacionalnom muzeju u Kairu.

>> Egipat: Otkrivena mumija žene umrle prije 2300 godina

Prema rezultatima, problemi sa začepljenjem arterija zabilježeni su kod polovice skeniranih mumija, piše BBC. 'Princeza je imala prehranu puno zdraviju od nas, jela je voće, povrće i ribu koje je bilo puno u Nilu. Tada nije bilo cigareta, ispušnih plinova ni struje. To nam pokazuje da postoji još neki tajni faktor koji utječe na bolesti srca, a za koji mi još ne znamo', rekao je dr. Gregory Thomas.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju