Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz grčko-rimskog razdoblja

Egipat: Otkrivena mumija žene umrle prije 2300 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatski su arheolozi u oazi Bahariji, oko 300 km jugozapadno od Kaira, otkrili mumiju iz grčko-rimskog razdoblja smještenu u bogato izrađen sarkofag, izvijestilo je egipatsko vijeće za starine.

Sarkofag, dugačak oko jedan metar, izrađen je od gipsa, a ukrašen je slikama iz života žene odjevene u starorimsku odjeću. U njemu je pronađena mumificirana ženska osoba ili djevojka, a pretpostavlja se da je umrla u grčko-rimskoj epohi prije 2300 godina.

Pročitajte i ovo Edina Balić iz Gradskog muzeja Vinkovci Bogata baština Što je bilo u vinkovačkom rimskom sarkofagu? "Kad smo ga praznili pronašli smo..." Romualdova pećina u Istri (Foto: AMI, Natura Histrica)2 Romualdova pećina Veliko arheološko otkriće u Istri: "Imamo nešto stvarno izvanserijsko"

Arheolozi su ukupno 14 grobova pronašli slučajno, pošto su ih o tome izvijestili građevinari koji su obavljali pripremne radove za izgradnju centra za mlade. U istome su području egipatski arheolozi 1996. otkrili grobnice u kojima su pronašli nekoliko stotina mumija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene