Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čemu točno služe sinusi osim da nas izluđuju od bolova? Kažu, ničemu.


Ukoliko ste se ikada upitali čemu muškarcima služe bradavice, niste jedini. Mnogima je to pitanje palo na pamet, a i mnogi su ispravno procijenili da jednostavno nemaju svrhu.

Vezani članci Ana Gruica (Foto: Instagram) Izazovno izdanje poznate Splićanke dokazalo zašto ju zovu "The Body", a jedan je detalj ukrao svu pažnju Doktor i pacijent (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Počeli raditi liječnici bez dana pripravničkog staža: ''Pa nijedan mladi liječnik ne odjuri raditi teške slučajeve''

Muškarcima služe, recimo to tako, isključivo kao ukras, a ostaju kao naslijeđe od majki. Preciznije rečeno, bradavice su zadane genetikom od žena, ali se prestanu razvijeti jednom kada muškarce u utrobi pogodi kromosom Y.

No, imamo mi još dijelova tijela kojima se uopće ne služimo, odnosno koji su naprosto izgubili svoj smisao tijekom evolucije. Pročitajte u nastavku pojašnjenja liječnika Andrewa Rochforda koja je prenio Daily Mail.

1.) Slijepo crijevo

Imalo je svrhu nekoć jako davno jer je pomagalo pri probavljanju hrane. Međutim, u međuvremenu smo prestali svašta trpati u usta.

2.) Sinusi

Zapravo do danas nitko nema pojma čemu služe. Jedino znamo da taj prostor vole ispuniti bakterije nakon čega trpimo neugodne upale.

3. Mandule ili krajnici

Izvadite ih i što će se dogoditi? Baš ništa. Možete živjeti i bez njih, zar ne? Dio su imunološkog sustava koji je s evolucijom postao nepotreban.

4.) Mišići koji pokreću uho

Nemaju svrhu još od vremena kada smo živjeli u pećinama, kada je čovjek lovio da bi se preživio, ali i kada je morao pažljivo osluškivati oko sebe da ne bi bio ulovljen.

5.) Ušna resica

Bez njih jedino ne bi mogle žene koje vole nositi naušnice, ali da su nam potrebne, nisu.