Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Asteroid veličine autobusa približio se Zemlji na udaljenosti manjoj od Mjeseca, a astronomi su ga otkrili samo nekoliko dana ranije.


U subotu ujutro, asteroid veličine školskog autobusa umalo je pogodio Zemlju. Naime, putanje ovog asteroida nazvanog Stijena 2014 HL129 i Zemlje, mimoišle su se na udaljenosti od samo 300.000 kilometara.

Vezani članci Slika nije dostupna Astronomi promatrali rađanje zvijezde u 'realnom vremenu' Slika nije dostupna Misija koja bi mogla spasiti Zemlju: Zabit će se u asteroid i pokušati promijeniti njegov kurs

Asteroid se tako približio Zemlji bliže od Mjeseca koji prati Zemlju na udaljenosti od 385. 000 kilometara, što je čak 85.000 kilometara dalje.

ZNANSTVENICI PRIZNALI Asterodi su opasniji nego se do sada mislilo

Promjer asteroida bio je oko 7,6 metara, prenosi Daily Mail. Najšokantnija spoznaja je ta da su ga znanstvenici uočili samo nekoliko dana prije ovog događaja.

Da je kojim slučajem pogodio Zemlju, znanstvenici objašnjavaju kako bi izazvana šteta bila ogromnih razmjera, a mogla bi se i mjeriti s utjecajem nuklearne bombe u Hirošimi 1945. godine.

Upravo je ovaj događaj pokazao kako je zapravo planeta zemlja ranjiva, te kako ništa ne možemo predvidjeti sa 100 % sigurnosti, što znači da ne možemo niti utjecati na razvoj ovakvih događaja u budućnosti.

Astronauti upozoravaju: U streljani smo, doći će veliki udari!

NASA je u ožujku pokrenula novi program 'Lov na asteroide' kojim žele nagraditi programere koji će razviti sustav za otkrivanje asteroida uz pomoć zemaljskih teleskopa. Pobjedničko rješenje mora povećati stupanj detekcije asteroida, ali i smanjiti broj lažnih pozitivnih rezultata. Novije studije također pokazuju kako sve veći broj asteroida prijeti Zemlji.

Kako je taj blizak susret asteroida i Zemlje izgledao, pogledajte u VIDEU.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook