Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jesmo li sigurni?

Samo nekoliko dana ranije otkriven, veliki asteroid projurio kraj Zemlje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Asteroid veličine autobusa približio se Zemlji na udaljenosti manjoj od Mjeseca, a astronomi su ga otkrili samo nekoliko dana ranije.

U subotu ujutro, asteroid veličine školskog autobusa umalo je pogodio Zemlju. Naime, putanje ovog asteroida nazvanog Stijena 2014 HL129 i Zemlje, mimoišle su se na udaljenosti od samo 300.000 kilometara.

Pročitajte i ovo Asteroid/Ilustracija (Foto: AFP) BLISKI SUSRET Asteroid veličine kombija proletjet će noćas pored Zemlje, NASA poslala poruku Slika nije dostupna 11 VAŽNIH STVARI Najstrašniji napad koji je čovječanstvo dosad doživjelo: "Sjećam se beživotnih tijela djece... Izgledala su poput crnih stijena"

Asteroid se tako približio Zemlji bliže od Mjeseca koji prati Zemlju na udaljenosti od 385. 000 kilometara, što je čak 85.000 kilometara dalje.

ZNANSTVENICI PRIZNALI Asterodi su opasniji nego se do sada mislilo

Promjer asteroida bio je oko 7,6 metara, prenosi Daily Mail. Najšokantnija spoznaja je ta da su ga znanstvenici uočili samo nekoliko dana prije ovog događaja.

Da je kojim slučajem pogodio Zemlju, znanstvenici objašnjavaju kako bi izazvana šteta bila ogromnih razmjera, a mogla bi se i mjeriti s utjecajem nuklearne bombe u Hirošimi 1945. godine.

Upravo je ovaj događaj pokazao kako je zapravo planeta zemlja ranjiva, te kako ništa ne možemo predvidjeti sa 100 % sigurnosti, što znači da ne možemo niti utjecati na razvoj ovakvih događaja u budućnosti.

Astronauti upozoravaju: U streljani smo, doći će veliki udari!

NASA je u ožujku pokrenula novi program 'Lov na asteroide' kojim žele nagraditi programere koji će razviti sustav za otkrivanje asteroida uz pomoć zemaljskih teleskopa. Pobjedničko rješenje mora povećati stupanj detekcije asteroida, ali i smanjiti broj lažnih pozitivnih rezultata. Novije studije također pokazuju kako sve veći broj asteroida prijeti Zemlji.

Kako je taj blizak susret asteroida i Zemlje izgledao, pogledajte u VIDEU.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene