Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljiv eksperiment

Ptice i djeca do 7 godina imaju jednaku sposobnost izvršavanja zadatka!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki su istraživači proveli zanimljiv eksperiment koji je pokazao da je sposobnost ptica jednaka sposobnosti sedmogodišnjeg djeteta.

Eksperiment je pokazao da sposobnost ptica odgovara sposobnosti sedam godina stare djece, odnosno da djeca od sedam godina u obavljanju nekih zadataka nisu ništa bolja od ptica. Istraživanje se temelji na Ezopovoj basni u kojoj žedna vrana baca kamenčiće u bokal vode, nakon čega se razina vode diže dovoljno visoko da vrana može piti, piše The Telegraph.

>> Ptice napadaju vrtičku djecu i kradu im hranu

Istraživanja su pokazala da vrane doista funkcioniraju kao ona iz bajke. Kada im bacite hranu u vodu koja im je izvan dosega, one doista bacaju određene objekte u nju kako bi im hrana bila dostupnija. U novoj su studiji znanstvenici usporedili sposobnost djece i vrana, odnosno kako oni obavljaju slične poslove, a rezultati su pokazali da djeca u dobi od pet do sedam godina nisu bolja od vrana i svoje su zadatke završavali tek nakon četvrtog pokušaja. No, djeca od osme godine pa nadalje su zadatake uspjeli izvršiti iz prvog pokušaja.

>> Riješen misterij Hitchcockovih ptica!?

Istraživači tvrde da je rezultat takav zbog toga što djeca i vrane imaju drugačiji pristup izvršavanju zadataka. Naime, vranama se mora dati neki smisao zadatku i njih se puno teže nauči što trebaju napraviti kad znaju što se ne smije događati, a djeca su vođena uzročno-posljedičnom vezom. 'To ima smisla jer djeca uče o novim stvarima koristeći uzročno-posljedično učenje i nisu ograničeni idejom o tome što je moguće, a što nije, rekla je znanstvenica Lucy Cheke sa Sveučilišta u Cambridgeu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Pročitajte i ovo Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 "30 dana mekanog kutka" Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave" Istraživanje na otoku Gough Odmor od buke San vam je raditi na nenaseljenom otoku? Možete za 30.000 eura, ali samo ako volite ove životinje

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene