Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na samo par metara udaljenosti

Pronađen 'drveni' blizanac Stonehengea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novo otkriće kraj Stonehengea. Arheolozi su pronašli još jedan ceremonijalni spomenik i to samo nekoliko stotina metara udaljen od Stonehengea.

Britanski znanstvenici, ali i njihovi kolege iz Austrije, Njemačke, Norveške i Švedske pokušavaju napraviti i novu mapu cijelog područja i to bez kopanja rupa, piše Independent. Pronašli su kružno područje, na kojem je, vjeruju, nekada postojala drvena struktura. 'Ovo otkriće u potpunosti će promijeniti način na koji razmišljamo o krajoliku oko Stonehengea. Oko 90 posto tog krajolika još nam je uvijek nepoznanica', rekao je profesor Vince Gaffney sa Sveučilišta u Birminghamu.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea Neizmjerna tuga Tragičan kraj: Pronađeni ostaci dječaka Emilea koji je nestao prije osam mjeseci Ilustracija Tragičan kraj potrage Pronađeno tijelo ribara koji je jutros nestao kod Cresa

Vjeruje se da je otkriven spomenik, drveni blizanac Stonehenga, kojem se trag izgubio pred 4 tisuće godina. Pronađen je tehnologijom dubinskog pregleda tla, sličnom rendgenu. Novo otkriven spomenik bio je pred 4.200 godina vidljiv sa Stonehengea. Čini se da je i on dio velikog rituala, koji se tu provodio.

Pretpostavlja se da se sastojao od 24 drvena obeliska, od kojih je svaki bio visok oko 8 metara. Podrijetlo Stonehengea još je uvijek nepoznato, ali drevni kameni krug na jugu Engleske privlači turiste u velikom broju. Posebno je popularan za vrijeme ljetnog ili zimskog solsticija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene