Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedna nepoznanica

Drveni krugovi pobudili zanimanje - Služili za raspadanje mrtvih tijela?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Područje Norfolka u Engleskoj pokazalo se kao prava riznica arheoloških nalazišta, nakon što je otkriven sestrinski krug takozvanom Seahengeu, drvenoj inačici poznatog Stonhengea.

Još u 90-im godinama 20. stoljeća arheolozi su pronašli taj drugi drveni krug te otad pokušavaju dokučiti zašto je napravljen i koliko je zapravo star. Nedavno je i utvrđeno da je taj krug, nazvan još i Holme II, napravljen 2049. godine prije Krista. Drva od koji je izgrađen srušena su na proljeće ili ljeto navedene godine, odnosno u isto vrijeme kad i drveni trupci od kojih je izgrađen Seahenge, koji je otkriven 1998. godine, prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Engleska policija, ilustracija Uspostavljen kordon Drama u Engleskoj, u tijeku velika evakuacija: "Napustite područje i na vraćajte se" Slika nije dostupna Na engleskoj obali Izbacilo ga more: Pronađen kokain vrijedan 60 milijuna dolara

Promjer Holme I kruga je 13 metara, a građevina je nekoć imala dva centralna debla te stupove postavljene po dva na istoku i dva na zapadu. Obris kruga izgrađen je od 65 trupaca, koji su s vremenom erodirali pod utjecajem morskih strujanja.

Napokon riješen jedan od najvećih svjetskih misterija!

Arheolozi pokušavaju još jednom utvrditi zašto su bili napravljeni takvi drveni krugovi. "Ne pokušavamo dokučiti samo zašto su bili napravljeni, već i za što su se koristili", istaknuo je arheolog David Robertson.

Jedna teorija tvrdi da je obrnuti korjen drveta u središtu tog kruga možda služio kao posljednje počivalište za vrlo važnu umrlu osobu, gdje bi se tijelo prepustilo raspadanju na otvorenom zraku.

Metodom dendrokronologije, koja je provedena u ljeto 2013. utvrđena je starost trupaca od kojih je Holme II napravljen. Iako su ga napravili vjerojatno isti ljudi koji su napravili i Seahenge, arheolozi ga neće iskapati i pokušati očuvati.

Erozija i propadanje drveta ubrzali su proces datiranja, a detaljni rezultati bit će uskoro objavljeni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene