Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Možete zaboraviti sve što ste mislili da znate o morskim psima. Oni nisu bezumni strojevi za ubijaje.


Pleme morskih znanstvenika postavilo je bazu na malenom otoku Bimini na Bahamima kako bi otkrili tajne stvorenja kojeg čovjek najčešće i najviše pogrešno shvaća - morskog psa.

Vezani članci Mladi i znanost - 2 Od loptice skočice do željeza u čokoladi: Djeca i mladi oduševljeni Festivalom znanosti Ilustracija Morski pas napao 13-godišnjakinju: "Prvo me ugrizao za trbuh. Pokušala sam napad blokirati rukom..."

Možete zaboraviti sve što ste mislili da znate o ovom osamljenom, bezumnom stroju za ubijanje, piše Independent.  Naime, morski psi imaju različite osobnosti, socijaliziraju se, odabiru najbolje prijatelje i stvaraju društvene mreže neobične složenosti.

Ljudi ih mogu obučiti da obavljaju jednostavne zadatke breže nego zečeve ili mačke. Usvojeno znanje zadržavaju dulje. Morski psi i jedni druge uče nove trikove - kako pronaći hranu, identificirati predatora i šarmirati prijatelje.

Poput morskih kornjača, neki proputuju velike udaljenosti kako bi se vratili u rodno mjesto gdje onda i sami dobiju potomke. Mnogi ne trebaju kontinuirano plivati kako bi preživjeli.

VIDEO Ravno s broda skočio na morskog psa - Ovako je završilo!

Opća percepcija je da su gotovo potpuno slijepi te da se oslanjaju na osjetilo njuha, a zapravo imaju napredan vid. Osjećaju bol. Najodvažniji morski psi suočeni su s većim rizikom od umiranja prije odrasle dobi.

Zašto je bilo što od ovoga važno, pita se Independent. Zato što godišnje ubijamo 100 milijuna morski pasa.

Iako se ideja o vodama slobodnim od morskih pasa može činiti privlačnom, treba u obzir uzeti pustoš koja bi u tom slučaju zavladala oceanima. Morski psi, kao apeks predatori, balansiraju ekosustav, odnosno zaustavljaju životinje u sredini morskog prehrambenog lanca u uništavanju života s dna lanca.

Također, kupe najslabije, najbolesnije i najsporije ribe i tako pomažu u sprječavanju širenja bolesti i parazita.

Mnogi znanstvenici zbog toga ih smatraju ključnom figurom u morskom ekosustavu. Uklonite ih i struktura će doživjeti kolaps, upozoravaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju