Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko bi rekao...

Poznati simboli koji ne znače ono što vi mislite...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkrivamo vam što zapravo znače simboli srca, mira, imele...

Riba

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Riba Pojas - 1 riba pojas Iznimno rijedak susret s ogromnom ribom, morskim čudovištem: U Jadranu je viđena tek 3 puta, a u cijelom Sredozemlju samo 60

Ihtis, što na grčkom znači riba, u prošlosti je korištena kao kršćanski znak raspoznavanja, odnosno kao lozinku, te je korišten kao akronim za izraz: 'Isus Krist, Božji Sin, Spasitelj'. No u vremenu prije Krista, piše cracked.com, znak ribe je označavao svaku božicu plodnosti, od sirijske božice Atargatis do Afrodite i Venere.

Srce

Jedan od najrasprostranjenijih simbola na svijetu koji označava ljubv, u prošlosti je pronađen na starim kovanicama Rimskog carstva, a simbolizirao je sjeme biljke silphium. No neki ovaj simbol u prošlosti povezuju i s testisima, kada se slika srca okrene naopako.

Mir

Znak mira najčešće se povezuje s hippy pokretom, a zapravo označava logo za Kampanju za nuklearno razoružavanje. Osmislio ga je 1958. dizajner Gerald Holtom, a nastao je spajanjem simbola za slova N i D (Nuclear Disarmament) u semaforskim znakovima koji se daju podizanjem zastava. Simbol za slovo N je Λ, a za slovo D je |, a smješteni su unutar kruga. Zaniljiva je i činjenica da je Holtoma taj znak podsjetio na čovjeka raširenih ruku, užasnuta ratom.

>> Poznati egipatski simbol zapravo je matematički problem

Crveno bijeli štap koji označava brijačnice

Ovaj simbol često se može vidjeti pored brijačnica, no zašto baš on? Nećete vjerovati, ali ono zapravo prestavlja zavoj niz koji se cijedi krv! Naime, u prošlosti su brijači, osim šišanja kose i brade, obavljali i poneke operacije, ali i zubarske zahvate. A bilo je popularno i ispuštanje krvi jer se vjerovalo da će time 'otići' i bolest.

Imela

Prema nekim starim običajima kad se nađete s nekim ispod imele za vrijeme Božića, dužni ste se poljubiti, a taj poljubac donosi sreći i vječnu ljubav. No imela zapravo ima sasvim drugo značenje.Stari Germani vjerovali su da imela, uvijek postavljena iznad tla, vojnika čini neranjivim i nepobjedivim.

Ljepljivi sok imele mnoge je u prošlosti podsjećalo na spermu, a zvali su je i 'hrastom sperme'. Zanimljivo je da su druidi, svećenici starih Kelta, sok imele koristili u borbi s Rimljanima kao simbol besmrtnosti jer imela živi i kada stablo na kojem poluparazitira izgleda mrtvo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene