Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HUAWEI P20 PRO

Poznati fotograf Roberto Pavić testirao što sve može trostruka kamera na novom HUAWEI P20 PRO pametnom telefonu

PR
PR
Aktualno Galerija PR PR PR PR PR PR PR PR +3 PR Galerija 1/8 >>
Vrijeme u kojem živimo obilježava komunikacija kroz fotografije te se upravo zato trudimo da budu što ljepše, što profesionalnije te da imaju ono nešto čime se ističu od mnoštva drugih fotografija

Aktualno Galerija PR PR PR PR PR PR PR PR +3 PR Galerija 1/8 >>  Ipak, mnogi od nas pokušavaju postići željeni učinak putem kamera na našim pametnim telefonima, koje nisu uvijek dorasle DSLR fotoaparatima uvijek na jednakoj razini kvalitete. Huawei je nedavno predstavio svoj novi model iz P20 serije – Huawei P20 Pro. „Svaku godinu razlika između kvalitete fotografija dobivenih fotoaparatom i mobitelom sve je manja, a pojavom novog Huawei P20 Pro ove se godine dogodila svojevrsna revolucija u domeni kamere“, izjavio je Roberto Pavić, poznati hrvatski fotograf koji je odlučio testirati koje su mogućnosti prve na svijetu trostruke kamere na pametnom telefonu.

Pročitajte i ovo PR Huawei nova 9 Huawei nova 9 pametni telefon dostupan u prednarudžbi uz vrijedan poklon Slika nije dostupna Nevjerojatan doživljaj Što za televizor znači 8K rezolucija i može li jedan uređaj u potpunosti zamijeniti kućno kino

Svojim novim modelom Huawei nameće nove standarde u domeni umjetne inteligencije, posebice kada je fotografija u pitanju. Huawei P20 Pro je prvi model s trostrukom Leica kamerom koja stvara inovativne mogućnosti u korištenju mobilne fotografije, a svojim fotografskim karakteristikama nadmašuje svu konkurenciju mobilnih uređaja. Kamera od čak 40MP te blendom od f1.8 sve se bolje prilagođava funkcijama snimanja koja prepoznaju lica, objekte te uvjete okruženja. Bez obzira na okolinu i slabije osvjetljenje, glavna kamera u kombinaciji s noćnim opcijama može uhvatiti izvrsnu fotografiju senzorom od 1/1.7“. Pavić je usporedno analizirao model Huawei P20 Pro s profesionalnim aparatom. Kako bi sve ujednačeno izračunao i mjerio, uređaji su prilagođeni na automatski način rada. U nastavku je prva fotografija snimljena najnovijim modelom Huawei P20 Pro, a druga profesionalnim aparatom.

PR PR

Kako AI utječe na intenzitet fotografije

Za početak je odabrao jednostavnu scenu, ulicu sa starim zgradama koja ima jako puno detalja. Na novom modelu se odmah upalila umjetna inteligencija koja je prepoznala plavo nebo te prilagodila postavke scene. Usporedno s fotoaparatom, prva fotografija objedinjuje intenzivnije i privlačnije boje s naglašenom vinjetom. Zahvaljujući senzoru od 40MP i mogućnosti 5 puta hibridnog uvećanja slike, prva fotografija je odnijela pobjedu.

PR PR

PR PR  

Crno bijeli svijet

U model P20 Pro je ugrađena Leica monokromatska/crno-bijela kamera koja rezultira izvanrednim fotografijama. Leica kamere su već od prije poznate po visokoj kvaliteti, a ovom suradnjom samo je potvrđena inovativnost Huawei proizvođača. Na prvoj fotografiji je evidentan jači kontrast i raspon tonova između crnih, sivih i bijelih tonova dok je fotoaparat imao prilično ujednačenu fotografiju.

PR PR

PR PR

Huawei je predstavljanjem P20 Pro uređaja podigao mobilnu fotografiju na posve novu razinu. Uz napredna i inovativna rješenja umjetne inteligencije, omogućio je svima stvaranje profesionalnih fotografija bez potrebe za profesionalnim vještinama ili fotoaparatima.

Noćni način rada

U tamnom prostoru Kamenitih vrata je za Huawei osim automatskog moda korišten i Night mode u kojem P20 Pro produžuje ekspoziciju, do maksimalno 8 sekundi, a u tom vremenu "upija" svjetlo i daje još više detalja fotografiji. Prve 2dvije fotografije napravljene sa P20 Pro, a treća fotoaparatom. Osim što daje detalje fotografiji, vidljivo je da "upijanjem" svjetla iz svjetlih i tamnih tonova na fotografiji izvlači dodatne informacije - kamen na podu i lampa fotografirani u Night modeu više nisu skroz bijeli, nego imaju detalje, a isto tako crni dio je također dobio neke detalje - te djeluje kao neka vrsta HDR fotografije. Važno je napomenuti da je druga fotografija u Night modeu napravljena iz ruke, da je ekspozicija trajala 4 sekunde i da nije korišten nikakav stativ ili neko slično pomagalo. Tu do izražaja došao Huawei-jev AIS - artificial intelligence stabilisation pomoću kojeg je ta "čarolija" napravljena. „Iskreno kada sam prvi put to iskoristio zaista sam ostao iznenađen kvalitetom fotografije i detalja na njoj. Navedeno se može čak koristiti kod fotografiranja ljudi, u mraku, ukoliko se oni prebrzo ne kreću, neovisno o dužini ekspozicije, oni će ostati oštri. Znači Huawei-jeva umjetna inteligencija zaista sama misli na sve te stvari.“ Fotoaparat je napravio fotografiju s odličnim detaljima, ali nedostaje dinamičkog raspona.

PR PR

PR PR  

Zaključak

„Kvaliteta fotografija napravljena Huawei P20 Pro je iznenađujuće visoka i nadmašila je sva moja očekivanja. Kvaliteta fotografija gledana na mobitelu, u kombinaciji sa HD + AMOLED 6.1“ ekranom je vrhunska – dinamički raspon, detalji, oštrina, sve je na mjestu, ali isto tako ako te fotografije gledate na računalu definitivno se nećete razočarati. Dalje, tri kamere su sigurno puno bolje nego jedna ili dvije, pogotovo ako su one kvalitetno iskorištene, kao što je sa P20 Pro slučaj. Baterija od 4000 mAh dozvoliti će dovoljno vremena da se cijeli dan možete igrati ovom igračkom i testirati sve ovo što ovaj mobitel nudi. Sve u svemu, ljestvica je visoko postavljena“, naveo je Roberto nakon što je odradio testiranje.

Huawei P20 Pro pametni telefon dostupan je kod ovlaštenih operatera te u slobodnoj prodaji po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 6.499,00 HRK.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene